Ne visi organiskie atkritumi ir kompostējami: 10 lietas, kuras nemest komposta kaudzē

Foto: Pexels
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Vasara ir īstais laiks, kad sākt šķirot, izgatavot komposta kasti un kompostēt. Kompostē dažāda veida organiskos atkritumus, tomēr ne viss, kas sadalās, bagātinās nākamā gada augsni. 

Lai gan kompostēšana ir gaužām viegla, tomēr tā ievieš dažus noteikumus attiecībā uz organisko materiālu šķirošanu. Ne visi organiskie atkritumi ir kompostējami - daži no tiem var kompostu padarīt nederīgu vai kaitīgu augiem. Lūk, produkti, kurus noteikti nevajadzētu izmest komposta kaudzē. 

Dzīvnieku fekālijas

Atceries, ka komposts ir nākamā gada ražas augsnes bagātinātājs. Neviens nevēlas savā garšaugu dobē atrast suņu vai kaķu kakas. Šogad kompostā iemestas mīluļu fekālijas tur arī paliks līdz nākamajam gadam. Ņem vērā, ka dažkārt mājdzīvnieku fekālijās mēdz dzīvot baktērijas, parazīti un citi mikroorganismi, kas nāks par sliktu augiem. 

Zivis

Zivju ādas un asakas nav tas sliktākais mēslojums no ķīmiskā viedokļa, taču kompostam šie organiskie atkritumi nederēs. Zivis kā magnēts piesaistīs rajona kaķus vai savvaļas plēsējus, ja dzīvo laukos vai pilsētas nomalē. Šie dzīvnieki pēcāk var kļūt par biežiem un negantiem viesiem, kas var izkašāt dobes vai aiznest no kūts vistu. 

Foto: Unsplash

Gaļa un kauli

Tas pats attiecas arī uz kauliem un gaļu. Arī šis organiskais materiāls piesaistīs dzīvniekus un parazītus, piemēram, žurkas vai tārpus. Tāpat, gaļai sadaloties, notiek ķīmisks process, kurā augsnē esošās baktērijas saēd dzīvnieka paliekas, kas nozīmē, ka nākamajā gadā komposta baktērijas būs jau paveikušas savu darbu un dārzā nespēs tik efektīvi iznīcināt patogēnus augsnē. 

Apstrādāts kokmateriāls

Krāsoti, lakoti un citādi apstrādāti kokmateriāli nebūs derīgs kompostēšanas materiāls. Krāsās un lakās saturošie ķīmiskie elementi var nākt par ļaunu augiem vai izmainīt augsnes pH līmeni. Savukārt neapstrādāts kokmateriāls, tostarp zāģu skaidas, koku mizas un zari, var būt izcils papildinājums kompostam. 

Pelni

Zinoši dārznieki iesaka ar pelniem papildināt augsni, it īpaši tie būs vērtīgi tomātu audzēšanai. Tomēr ar pelniem ir jābūt ļoti uzmanīgiem. Ja ugunskurā vai kamīnā ir dedzināti glancēti žurnāli vai apstrādāta kokmateriāla paliekas, šādi pelni var saturēt ķīmiskas vielas, kas it nemaz nenāks par labu augiem. Taču, ja dedzināta malka, zari, kartons vai avīzes, šādi pelni būs derīgi augsnes papildināšanai.   

Piena produkti

Gluži tāpat kā gaļa un zivis, arī piena produkti radīs liekas problēmas. Siers, biezpiens, jogurts un citi produkti piesaistīs komposta kaudzei žurkas, peles, mušas un tārpus. 

Eļļas un tauki 

Arī tauki un eļļas var pieaicināt komposta kaudzei nevēlamus viesus, turklāt šie produkti atgrūž ūdeni, kas ir vitāli nepieciešams veiksmīgai satrūdēšanai. 

Foto: Unsplash

Slimu un nonīkušu augu atliekas

Lai arī augu slimības pieveiktu augu atlieku izmešana komposta kaudzē šķiet teju loģiska, tomēr slimību patogēni var izdzīvot un pārmesties uz jaunajiem augiem vai arī apdraudēt netālu augošos augus. 

Ar pesticīdiem klātu augu atliekas

Augu atliekas ir pat vēlams papildinājums komposta kaudzei, tomēr, ja augu kopšanā ir izmantoti pesticīdi, tas apgrūtinās sadalīšanos. Pesticīdi satur vielas, kas iznīcina baktērijas un dažādus organismus, kas ir svarīgi kompostēšanai. 

Plastmasa

Daudzi plastmasas ražotāji apgalvo, ka šie produkti sadalās ātri, kas var radīt iespaidu, ka plastmasas iepakojumu un maisiņus drīkst izmest komposta kaudzē, tomēr tā nav. Plastmasas produkti, tostarp arī tie, kas sadalās īsā laika posmā, satur polimērus, kas nav piemēroti dārza augsnes uzlabošanai. 

CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu