Brīvdienu maršruts ⟩ Pieci veidi, kā izbaudīt Somijas dabu (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Julia Kivela Bengtskar/visitfinland.com

Somi tiek uzskatīti par laimīgāko nāciju pasaulē. Viņi paši uzskata, ka tam par iemeslu ir ikdienas saskarsme ar dabu. Tagad, kad atklāta tieša prāmju satiksme starp Rīgu un Helsinkiem, nokļūšana Somijā kļuvusi vēl ērtāka un vienkāršāka. Tāpēc piedāvājam piecas idejas, ko darīt laimīgākajā valstī pasaulē, kurā "jaunie normālie" apstākļi ir vienmēr bijusi ierasta lieta - cilvēku pūļu tur nav.

1. Ceļojums ar velosipēdu pa Somijas arhipelāga salām

Foto: www.visitfinland.com

Pateicoties prāmju satiksmei un tiltiem, pasaulē lielāko arhipelāgu iespējams apceļot, neizmantojot laivu. Somijas arhipelāgs ir saulainākā Somijas teritorija. Turklāt te ir visvairāk salu pasaulē – gar piekrasti stiepjas vairāk nekā 180 000 saliņu. Ja nu gadījumā nepieciešams saistošs riteņbraukšanas galamērķis, var doties uz arhipelāga taku “Saariston rengastie” - aptuveni 220 kilometrus garš maršrutu, kas sākas no Turku un ko veido ceļu un prāmju maršrutu savienojumi. Taka šķērso visas galvenās salas - Pargu, Nagu, Korpo, Houtskär un Iniö. Maršrutā ir tikai viens maksas prāmis, pārējie ir bezmaksas. Turklāt visa ceļa garumā ir daudz lielisku restorānu maltītēm un vietu, kur pārnakšņot.

2. Baltās naktis kopā ar ziemeļbriežiem Lapzemē

Foto: Julia Kivela Bengtskar/visitfinland.com

Somijas ziemeļos ir garantēta dubulta saules deva, jo šajā gada laikā saule tur spīd visu nakti. No Helsinkiem Lapzemē var nokļūt pa sauszemes ceļiem vai ar nakts vilcienu, dodoties uz Rovaniemi, kas atrodas uz Arktiskā loka. Tā kā dienas gaisma tur saglabājas 24 stundas, unikālo arktisko savvaļas dabu varat iepazīt visas diennakts garumā. Starp citu, Lapzemē vieglāk ieraudzīt ziemeļbriedi nekā cilvēku, jo tur ir ļoti maz iedzīvotāju. Maijā dzimst ziemeļbriežu mazuļi, iespējams, izdosies satikt arī kādu no tiem. Ja vēlaties elpot pasaulē tīrāko gaisu, dodieties uz Ylläs kalna virsotni, kas atrodas 718 metru augstumā. Viena no pasaules gaisa kvalitātes mērīšanas stacijām atrodas tur, Somijas populārākajā nacionālajā parkā Pallas-Yllästunturi.

3. Tipiskas somu brīvdienas īrētā vasarnīcā

Foto: www.visitfinland.com

Somi lieliski prot pavadīt atvaļinājumu savā otrajā mājā – tā dēvētajā mökki. Somijā šī ir sena tradīcija, un valstī ir gandrīz pusmiljons vasarnīcu. Lielākā daļa vasarnīcu atrodas pie kāda no 188 000 ezeru. Un, pat ja somi mieru un klusumu meklē savās vasarnīcās, atpūtniekiem joprojām ir pietiekami daudz vietu, kur patverties vientulībā. Daudzu somu koka vasarnīcu noslēpums ir vienkāršība: nav interneta, nav kaimiņu, nav elektrības vai ūdensvada ūdens. Lielu vasarnīcu dzīves daļu aizņem ar malku kurināma sauna, kailpelde ezerā un brauciens ar kanoe vai laivu, lai dotos makšķerēt. Sava namiņa mökki apkārtnē jūs varat ogot un sēņot - tas ir atļauts ikvienam. Ja rezervēsiet vasarnīcu pie lielākā Somijas un Eiropas ceturtā lielākā ezera Saimaa, iespējams, jums uz piekrastes klintīm palaimēsies redzēt sildāmies saulītē vietējo Saimaa pogaino roni. Šie ļoti apdraudētie dzīvnieki ir vienīgie roņi, kas dzīvo ezerā.

4. Nakts lidojošā teltī

Foto: www.visitfinland.com

Vairāk nekā 75 % Somijas teritorijas sedz meži, tādējādi nodrošinot tai mežiem bagātākās valsts statusu Eiropā. Somija ir gandrīz tikpat liela kā Vācija, bet iedzīvotāju skaits ir tikai 5,5 miljoni, tādēļ ievērot drošu attālumu Somijā ir viegli. Somijas mežos iespējams stundām vientuļi klaiņot savvaļā, nesatiekot nevienu dzīvu dvēseli. Ceļotāji var izvēlēties doties pārgājienā pa kādu no 40 nacionālajiem parkiem, piemēram, lielāko un vistālāk ziemeļos esošo Lemmenjoki nacionālo parku. Leģendārā Lemmenjoki upe plūst uz Lapzemes iezemiešu – sāmu – dzimto zemi. Nakti nacionālajā parkā varat pavadīt laavu, kas ir bezmaksas koka naktsmītne ar ugunskura vietu. Aizraujoša būs arī nakšņošana "lidojošā teltī" - pārsegtā guļamtīklā. To var izbaudīt Nuuksio nacionālajā parkā Espo, kas atrodas aptuveni 45 minūšu brauciena attālumā no Helsinkiem.

5. Pastaiga pa laimīgāko galvaspilsētu pasaulē

Foto: www.visitfinland.com

Pilsētas baudījums, ievērojot sociālo distancēšanos, Somijas galvaspilsētā Helsinkos nerada problēmas. Šajā pilsētā cilvēku pūļus var pamanīt tikai dažviet. Helsinki ir ne tikai ilgtspējīgākā un pasaulē laimīgākā galvaspilsēta, bet arī visaktīvākā piekrastes pilsēta ar vairāk nekā 300 salām. Piemēram, UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā ietilpstošais jūras cietoksnis Suomenlinna atrodas tikai 20 minūšu prāmja brauciena attālumā no tirgus laukuma. Uz citām salām var nokļūt ar ūdens taksometru, kajaku vai pat SUP dēli. Nepilnu divu stundu brauciena attālumā ir seši nacionālie parki un vairākas citas dabas teritorijas, kuras ir vērts apmeklēt. Ja ir plāns pavadīt dienu pilsētas centrā, ieteicams iepazīt muzejus, piemēram, Armos Rex – jaunu mākslas un pilsētas kultūras satikšanās vietu ar pazemes izstāžu zāli, vai doties uz kādu no publiskajām saunām – Allas jūras baseinu vai Löyly, kā arī, protams, iegriezties savdabīgajos somu restorānos, kas piedāvā skandināvu maltītes.

Noderīga informācija

Vispārīgie ar koronavīrusu saistītie Somijā ieviestie veselības un drošības pasākumi ietver izvairīšanos no fiziskas saskares, droša attāluma no citiem cilvēkiem ievērošanu, kā arī roku un elpceļu higiēnas prasību izpildi. Sejas maskas ārpus telpām, publiskās iekštelpās vai sabiedriskajā transportā nav jālieto, taču Somijas lidostās stingri ieteicams lietot sejas maskas. Visos transportlīdzekļos pasažieriem ir jāatceras, ka jāizvairās no fiziskas saskares, jāsaglabā drošs attālums no citiem cilvēkiem un jāievēro roku un elpceļu higiēna.

Somijā plaši tiek izmantotas bezkontakta maksājumu iespējas. Restorānos, kafejnīcās un bāros Somijā visiem klientiem ir jānodrošina sēdvietas. Pakalpojumu sniedzējiem ir jānodrošina, ka klienti ierodoties var nomazgāt vai dezinficēt rokas. Turklāt mēbeles, trauki, galda piederumi un citas virsmas ir regulāri jātīra, lai neradītu slimības izplatīšanās bīstamību. Klienti tiek aicināti ievērot drošu attālumu no citiem cilvēkiem, kā arī roku un elpceļu higiēnu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu