Advokāts: Spiegošanas lieta pret bijušo žurnālistu, "Roskosmos" vadītāja padomnieku, izskatās safabricēta

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Spiegošanas lieta pret otrdien aizturēto Krievijas kosmosa uzņēmuma "Roskosmos" vadītāja padomnieku, bijušo žurnālistu Ivanu Safronovu, izskatās safabricēta un nesatur nekādus viņa vainas pierādījumus, trešdien paziņojis viņa advokāts Ivans Pavlovs.

"Izmeklētāji nekādā veidā nav pamatojuši savas aizdomas pret Ivanu. Tas šo lietu atšķir no daudzām līdzīgām. Tā vienkārši ir tukša, tajā nav nekādu pierādījumu, nekā tāda, kas varētu kaut kā norādīt uz aizdomu pamatotību," viņš sacījis radiostacijai "Eho Moskvi".

Pēc advokāta teiktā, runa ir vienīgi par vispārīgu informāciju, ka Safronovs esot nodevis Čehijai slepenas ziņas par Krievijas militāro sadarbību Āfrikā un Tuvajos Austrumos.

Krievijas mediji izteikuši pieņēmumus, ka lieta varētu būt saistīta ar Safronova rakstiem presē par Krievijas bruņojuma piegādēm, konkrēti militārajām lidmašīnām Ēģiptei.

Ivans Safronovs
Ivans Safronovs Foto: EPA/Scanpix

Kā izteicies Pavlovs, pierādījumu trūkums raisa bažas, ka izmeklētāji cenšas slēpt savus nolūkus.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka tas viss ir tieši saistīts ar viņa darbu žurnālistikā," piebildis jurists.

Jau ziņots, ka "Roskosmos" ģenerāldirektora Dmitrija Rogozina sabiedrisko attiecību padomnieks Ivans Safronovs otrdien tika aizturēts Maskavā aizdomās par valsts nodevību un Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) paziņojis, ka viņš esot vācis un nodevis slepenu informāciju par Krievijas aizsardzību un militāri tehnisko sadarbību kādai NATO valstij.

Par Rogozina padomnieku informatīvās politikas jautājumos Safronovs kļuva maijā. Kā apgalvo Rogozins, viņa padomniekam nav bijis pielaides darbam ar slepenu informāciju.

Iepriekš ietekmīgais žurnālists Safronovs strādājis neatkarīgajos laikrakstos "Kommersant" un "Vedomosti". Viņš rakstījis gan par politiku, gan par militāriem jautājumiem un Krievijas kosmosa programmām.

2019.gadā "Kommersant" aizvāca no savas tīmekļa vietnes kādu rakstu par Krievijas lidmašīnu piegādi Ēģiptei, kura līdzautors bija Safronovs, jo tika ierosināta krimināllieta par valsts noslēpumu atklāšanu.

Pagājušā gada maijā pēc publikācijas par Krievijas parlamenta augšpalātas spīkera iespējamo atkāpšanos Safronovs bija spiests aiziet no "Kommersant".

Protestējot pret Safronova atlaišanu, tolaik atlūgumus iesniedza visi laikraksta politikas nodaļas darbinieki.

Safronovam noteikts apcietinājums līdz septembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu