Lietuvā atkal vajadzēs obligāti valkāt sejas masku, ja inficēšanās gadījumu skaits pieaugs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Covid-19. Ilustratīvs foto.
Covid-19. Ilustratīvs foto. Foto: LEWIS JOLY/SIPA / LEWIS JOLY/SIPA

Lietuva atkal varētu ieviest obligātu sejas masku valkāšanu sabiedriskās vietās, ja valstī pieaugtu ar jauno koronavīrusu inficējušos cilvēku skaits, trešdien pieļāvis premjerministrs Sauļus Skvernelis.

Viņš norādījis, ka pagaidām valdība tādu iespēju nav apsvērusi, tomēr vēlāk atzinis, ka ir lūdzis uz nākamās nedēļas valdības sēdi sagatavot likumprojektu par aizsarglīdzekļu izmantošanu sabiedriskajā transportā, tirdzniecības vietās un iekštelpās rīkotos pasākumos.

"Es nesaku, ka šāds projekts nākamnedēļ noteikti tiks pieņemts un ka maskām būs jāatgriežas. Pagaidām tas ir piesardzības līdzeklis, kas var izrādīties vajadzīgs, ja redzēsim, ka inficēšanās gadījumu skaits aug. Ļoti ceru, ka tā nenotiks un vajadzības atgriezties pie maskām un citiem aizsarglīdzekļiem nebūs," valdības vadītājs ierakstījis sociālajā tīklā "Facebook".

"Ir jābūt gatavam uz visu. Mēs ik dienas sekojam situācijai visās valstīs, kuras, tāpat kā Lietuva, sekmīgāk vai mazāk sekmīgi tikušas galā ar  [Covid-19] pirmo vilni, un saskatām ļoti sliktu tendenci - otrais vīrusa vilnis var sākties pēkšņi, zibens ātrumā, daudz ātrāk, nekā sākās pirmais," Skvernelis pirms tam sacīja žurnālistiem.

Kā izteicies premjers, dati liecina, ka lielāks vīrusa izplatīšanās risks pastāv tieši sabiedriskajā transportā, tirdzniecības centros un pasākumos, tādēļ cilvēkiem pašiem būtu ieteicams izšķirties par masku valkāšanu.

"Mēs noteikti nerunāsim par cilvēku ierobežošanu, par kāda pasākuma vai darbības slēgšanu, bet ir jābūt gataviem aizsargāties, ja tādi pasākumi būs vajadzīgi," viņš paziņojis, piebilstot, ka tā varētu notikt rudenī, pēc atvaļinājumu laika.

"Esam lūguši, lai sagatavotos gan veselības ministrs, gan satiksmes ministrs, ja būtu vajadzīgs tiesiskais regulējums, bet es ceru, ka tas nebūs vajadzīgs," sacījis Skvernelis.

"Pagaidām es negribētu teikt, ka mēs esam uz otrā viļņa sliekšņa, bet gribu aicināt visus izturēties atbildīgi (..), īpaši tos, kuri atgriežas Lietuvā no ārzemēm," viņš piebildis.

Kopš 1.jūnija Lietuvā atklāti 40 "importēti" inficēšanās gadījumi, kad inficēšanas notikusi ārvalstīs.

Kā atzinis premjers, īpašas bažas raisa tieši šie gadījumi un "pārbraucēji, kuri sāk no baznīcu, slimnīcu, ģimenes svinību un masu pasākumu apmeklēšanas".

Kā ziņots, Lietuvā aizvadītajā diennaktī inficēšanās ar jauno koronavīrusu apstiprināta desmit cilvēkiem, līdz ar to kopējais inficēšanās gadījumu skaits sasniedzis 1854. Divi no jaunajiem inficēšanās gadījumiem atklāti cilvēkiem, kuri šonedēļ ieradušies Lietuvā no Čehijas, bet pārējie astoņi saistīti ar jau iepriekš zināmiem perēkļiem.

Lietuvas valdība trešdien pieņēma lēmumu līdz 15.augustam pagarināt Covid-19 pandēmijas dēļ noteikto Eiropas Savienības (ES) iekšējo robežu kontroli lidostās un Klaipēdas jūras ostā un vienlaikus atļāva pasākumos iekštelpās piedalīties lielākam cilvēku skaitam.

No 17.jūlija pasākumos telpās drīkstēs piedalīties līdz 400 skatītājiem, bet no 1. līdz 15.augustam - līdz 500 skatītājiem. Pašlaik telpās Lietuvā atļauti pasākumi ar 200 skatītājiem. Brīvdabas pasākumus, tāpat kā pašlaik, varēs apmeklēt līdz 1000 cilvēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu