Dombrovskis: Cīņai pret naudas atmazgāšanu ES vajadzīga visaptveroša pieeja

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Komisijas izpildviceprezidents Valdis Dombrovskis
Eiropas Komisijas izpildviceprezidents Valdis Dombrovskis Foto: Paula Čurkste/LETA

Cīņai pret naudas atmazgāšanu Eiropas Savienībā (ES) nepieciešama visaptveroša pieeja, trešdien Eiropas Parlamentā Briselē debatēs par cīņu pret naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu uzsvēra Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis.

"Mēs esam nepārprotami apņēmušies izstrādāt visaptverošu pieeju cīņā pret netīro naudu, lai nākotnē labāk aizsargātu mūsu ekonomiku un finanšu sistēmu. Tā ir viena no mūsu galvenajām prioritātēm," sacīja Dombrovskis.

Viņš norādīja, ka "ir pēdējais laiks izveidot efektīvu politiku šajā jomā, (..) kurā privātā sektora, atbildīgo iestāžu, dalībvalstu un ES lomas ir stingri noteiktas".

EK priekšsēdētājas izpildvietnieks uzsvēra, ka maijā EK prezentētā rīcības plāna cīņai pret naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu mērķis ir novērst iespējas apiet regulējumu, kā arī likvidēt visus vājos posmus šajā regulējumā.

Jaunajam ES cīņas pret naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu uzraugam būtu jāveic sistemātiskas pārbaudes dalībvalstīs, sacīja Dombrovskis. Šai iestādei būtu tieši jāuzrauga riskantākas finanšu institūcijas, kā arī jākontrolē nefinanšu sektors, teica EK priekšsēdētājas izpildvietnieks. Viņš piebilda, ka varētu tikt izveidota jauna uzraudzības institūcija vai arī uzraudzības funkcijas uzticētas Eiropas Banku iestādei.

Dombrovskis norādīja, ka cīņā pret naudas atmazgāšau sniegs atbalstu Eiropas Prokuratūra, "Europol" un "Eurojust", kā arī paredzēts uzlabot trauksmes cēlēju aizsardzību.

EK priekšsēdētājas izpildvietnieks arī teica, ka vajadzīgi skaidrāki un uz risku balstīti noteikumi, kas nepadarītu dzīvi sarežģītāku godīgiem uzņēmumiem.

Jau ziņots, ka 7.maijā EK publiskoja ambiciozu un daudzpusīgu rīcības plānu, kurā noteikti konkrēti pasākumi, kurus EK īstenos tuvākajā gadā, lai labāk realizētu, uzraudzītu un koordinētu ES noteikumus naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas apkarošanai.

Šīs jaunās un daudzpusīgās pieejas mērķis ir likvidēt jebkādas atlikušās ES noteikumu nepilnības un vājos posmus, norādīja EK.

Rīcības plāns balstīts uz sešiem pīlāriem, kuru mērķis ir uzlabot ES vispārējo cīņu pret naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu, kā arī stiprināt ES globālo lomu šajā jomā. Apvienojot šos pīlārus, tiks nodrošināta labāka ES noteikumu saskaņotība un efektivitāte, kā arī tiks uzlabota šo noteikumu uzraudzība un koordinācija starp ES dalībvalstu varasiestādēm, skaidroja EK.

Šajos sešos pīlāros EK paredzējusi efektīvi īstenot ES noteikumus, izveidot vienotu ES noteikumu kopumu, veikt ES līmeņa noteikumu uzraudzību, nodrošināt koordinēšanas un atbalsta mehānismu dalībvalstu finanšu izlūkošanas vienībām, nodrošināt krimināllikuma normu noteikšanu ES līmenī un informācijas apmaiņu, kā arī veicināt ES globālo lomu šajā jomā.

EK 7.maijā arī publiskoja caurskatāmāku un izsmalcinātāku metodoloģiju, lai noteiktu augsta riska trešās pasaules valstis, kurās ir stratēģiskas nepilnības to regulējumā attiecībā uz nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas un terorisma finansēšanas novēršanu, kas rada būtiskus draudus ES finanšu sistēmai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu