Afganistāna neatbrīvo 600 "pārāk bīstamos" talibu gūstekņus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Afganistānas varasiestādes trešdien paziņojušas, ka neatbrīvos vairākus simtus gūstā esošos talibu kaujiniekus, jo uzskata tos par "pārāk bīstamiem", lai gan no viņu atbrīvošanas ir atkarīgas miera sarunas.

Saskaņā ar vienošanos starp talibiem un ASV Kabulai jāatbrīvo aptuveni 5000 gūstā esošie talibi, kamēr nemiernieki atbrīvos aptuveni 1000 sagūstītos afgāņu drošības spēku pārstāvjus.

Taču Nacionālās drošības padomes pārstāvis Džavids Feisals aģentūrai AFP pavēstīja, ka pret 600 atbrīvojamajiem talibiem joprojām tiek uzturētas "nopietnas krimināllietas".

Starp viņiem ir apsūdzētie par slepkavībām, lielceļu laupīšanām un pat par sodomiju. Starp viņiem ir arī vairāki simti ārvalstu kaujinieku, norādīja kāda cita anonīma amatpersona.

"Viņi ir pārāk bīstami, lai tiktu atbrīvoti," uzsvēra amatpersona.

Tikmēr talibi trešdien apsūdzēja valdību par krimināllietu safabricēšanu pret gūstekņiem.

"Ja viņi turpinās radīt jaunas problēmas šajā lietā, tas parādīs, ka viņi nevēlas problēmas risināt saprātīgā ceļā," norādīja talibu pārstāvis.

Taču Feisals uzsvēra, ka valdība vēlas uzsākt miera sarunas.

"Mēs esam gatavi mieram (..), un mēs atbrīvosim pārējos gūstekņus, kā paredz vienošanās, tikai ne tos simtus gūstekņu, kuru krimināllietas ir tiesās," uzsvēra amatpersona.

Abas puses ir apņēmušās pēc gūstekņu apmaiņas uzsākt tiešas sarunas par desmitgadēm ilgušā konflikta izbeigšanu.

Valdība jau atbrīvojusi no gūsta vairāk nekā 4000 talibu kaujinieku, kamēr nemiernieki atbrīvojuši aptuveni divas trešdaļas viņu gūstā esošo.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu