Serbijā neapmierinātība ar Covid-19 ierobežojumiem pāraug protestos pret prezidentu (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Sadursmes, kas iepriekšējā naktī Belgradā sākās kā protesti pret valdības ieceri atjaunot Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus, trešdienas vakarā turpinājās, izvēršoties vispārējos protestos pret Serbijas prezidentu Aleksandru Vučiču.

Iekšlietu ministrs Neboiša Stefanovičs pat paziņojis, ka notiekošais esot valsts apvērsuma mēģinājums.

"Mēs esam situācijā, ko var aprakstīt vienīgi kā tīru vardarbību, kuras mērķis ir bez tautas gribas, bez piedalīšanās vēlēšanās vardarbīgi pārņemt [varu]," trešdienas vakarā preses konferencē norādīja Stefanovičs.

Visā Serbijā notiekošajos mītiņos demonstranti skandēja pret Vučiču vērstus saukļus, paužot neapmierinātību ar viņa autoritāro vadības stilu.

Lai gan formāli Serbijas prezidenta pilnvaras ir ļoti ierobežotas, atvēlot tam pamatā tikai ceremoniālas funkcijas, Vučics pat neslēpj, ka visi patiesie varas pavedieni atrodas tieši viņa rokās.

Belgradā jau otro nakti pēc kārtas demonstranti iesaistījušies sadursmēs ar policiju, kas notikušas vairākās galvaspilsētas vietās. Arī trešdienas vakarā demonstranti mēģināja ielauzties parlamenta ēkā, taču policijai izdevās tos atspiest.

Protestētāji kārtības sargus apmētāja ar pudelēm un akmeņiem, uz ko policija atbildēja ar asaru gāzi. Nekārtību apspiešanai ielās tika izvesti arī vairāki desmiti bruņutransportieru.

Daži televīzijas kanāli sadursmes, kas ilga vairākas stundas, translēja tiešajā ēterā. Ap pusnakti spriedze, šķiet, mazinājās, taču asaru gāzes smaka bija jūtama vairākus kilometrus no pilsētas centra, kur pamatā notika nekārtības.

Saspringta situācija izveidojusies arī divās citās Serbijas lielākajās pilsētās - Novisadā un Nišā, kur protestētāji izdemolējuši Vučiča pārstāvētās Serbijas Progresīvās partijas (SNS) birojus.

Ziņas par vardarbīgiem incidentiem saņemtas arī no rūpniecības pilsētas Kragujevacas.

Kā ziņots, Belgradā jau dienu iepriekš dažas stundas pēc tam, kad Vučičs paziņoja par nodomu ieviest komandantstundu nedēļas nogalē, lai iegrožotu jauno Covid-19 infekcijas uzliesmojumu, ielās izgāja tūkstošiem cilvēku, kas ielauzās arī parlamentā.

Sašutušie protestētāji tā dēvētā infekcijas otrā viļņa izraisīšanā vaino pašu Vučiču, kurš priekšlaicīgi atcēlis sākotnējos ierobežojumus pirms jūnijā notikušajām vēlēšanām.

Opozīcija vēlēšanas boikotēja, un pārliecinošu uzvaru tajās guva prezidenta pārstāvētā SNS, kas ieguva 188 no 250 deputātu vietām.

Taču pēdējo divu nedēļu laikā atkal sācis strauji pieaugt no jauna konstatēto inficēšanās gadījumu skaits, un ik dienu tiek reģistrēti 250 līdz 350 inficētie. Pieaudzis arī Covid-19 izraisīto nāves gadījumu skaits.

Trešdien tika reģistrēti 357 jauni inficēšanās gadījumi un 11 nāves gadījumi, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem kopš pandēmijas sākums.

Lai gan pēc vardarbīgajām sadursmēm naktī uz trešdienu Vučičs, šķiet, izrādījis gatavību piekāpties un atmest ideju par komandantstundas ieviešanu, protesti nākamajā vakarā atkal atsākās.

Vučičs uz to reaģējis, nekārtību organizēšanā apsūdzot galēji labējos grupējumus un ārvalstu izlūkdienestus.

Tomēr nekārtībās cietis arī opozīcijas līderis Sergejs Trifunovičs, kurš vada Brīvo pilsoņu kustību. Kāda protestētāju grupa dzinusies viņam pakaļ vairākus simtus metru un vajāšanas laikā pārsitusi politiķim galvu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu