Nodokļu krāpšanā, iespējams, iesaistītajam Dzintaru koncertzāles prokūristam piemērots statuss kriminālprocesā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Nodokļu krāpšanas shēmā krēslu iepirkumā, iespējams, iesaistītajam SIA "Dzintaru koncertzāle" tehniskajam direktoram un prokūristam Denisam Piļkēvičam piemērots personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss.

Neminot personu vārdus, Valsts ieņēmumu dienests (VID) 8.jūlijā paziņoja, ka saistībā ar nelikumīgām darbībām krēslu piegādē koncertzālei aizturētas trīs personas. Latvijas televīzija ziņoja, ka VID aizturēja "Dzintaru koncertzāles" tehniskais direktoru un prokūristu Piļkēviču, kurš pirms pieciem gadiem veiktā krēslu iepirkuma laikā bijis iepirkumu komisijas vadītājs. Tāpat aizturēta viņa sieva, caur kuras uzņēmumu iespējamā noziedzīgā shēma tikusi īstenota.

Neminot personu vārdus, 9.jūlijā VID paziņoja, ka trijotne atbrīvota, tām piemēroti aizdomās turētā statusi un ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Šodien VID preses pārstāvis Andrejs Vaivars aģentūrai LETA precizēja, ka trijotnei piemērots personas pret kuru sākts kriminālprocess statuss. Trijotne ir mutiski informēta par šāda statusa piemērošanu, taču likums neparedz šāda lēmuma fizisku izsniegšanu personām.

Tāpat Vaivars precizēja, ka trijotnei drošības līdzekļi nav piemēroti. Neminot personas vārdu, Vaivars arī apliecināja, ka viens no trijotnes ir "Dzintaru koncertzāle" amatpersona.

VID pārstāvis arī atgādināja Kriminālprocesa likuma normu, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

"Dzintaru koncertzāles" 10.jūlija preses paziņojumu, kurā tā noraida ziņas, ka tā būtu piedalījusies pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanā, VID preses pārstāvis aģentūrai LETA detalizēti nekomentēja. Kriminālprocesā turpinās izmeklēšana un izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiks sniegta

Patlaban arī nav zināms, kad izmeklētājs varētu rosināt prokuratūrai kriminālprocesā sākt kriminālvajāšanu jeb uzrādīt apsūdzību, norādīja Vaivars.

VID pārstāvis gan apliecināja, ka nevienā brīdī VID nav publiski paziņojis par "Dzintaru koncertzāles" kā juridiska personas iesaistīšanos iespējamā noziegumā.

Kriminālprocesa likumā teikts, ka ja sāktā kriminālprocesā iegūtas ziņas, ka, iespējams, konkrēta persona izdarījusi izmeklējamo noziedzīgo nodarījumu, tā iegūst tādas personas statusu, pret kuru sākts kriminālprocess. Savukārt aizdomās turētais ir persona, par kuru pierādījumu kopums procesa virzītājam dod pamatu pieņēmumam, ka izmeklējamo noziedzīgo nodarījumu, visticamāk, izdarījusi konkrētā persona. Šādu statusu iegūst no brīža, kad procesa virzītājs pieņem attiecīgo lēmumu.

Savukārt apsūdzētais ir persona, kura ar procesa virzītāja lēmumu saukta pie kriminālatbildības par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu un pret kuru sāktā kriminālvajāšana nav izbeigta, kura nav attaisnota vai atzīta par vainīgu ar spēkā stājušos tiesas spriedumu.

Jau ziņots, ka VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes (NMPP) amatpersonas saistībā ar nodokļu izkrāpšanas shēmu jūlijā veikušas procesuālās darbības Dzintaru koncertzālē.

Veicot virkni izmeklēšanas un operatīvo darbību, noskaidrots, ka noziedzīgs grupējums veica nelikumīgas darbības krēslu piegādē koncertzālei. Uzņēmums veica fiktīvu krēslu piegādi kādam ārvalstu uzņēmumam, kurš savukārt krēslus publiskā iepirkuma konkursa rezultātā piegādāja pasūtītājam - koncertzālei, norāda VID.

VID apgalvo, ka uzņēmums deklarēja pievienotās vērtības nodokli (PVN) ar 0% likmi, nevis 21%, kā tas būtu, ja krēslu piegāde tiktu veikta Latvijas darījumu partnerim. Minētais fakts norāda, ka darījumam ir fiktīvs raksturs - lai izvairītos no nodokļu nomaksas, kā arī slēptu saistību starp konkursa izsludinātāju un patieso preču (krēslu) piegādātāju. Uzņēmumus pēc fiktīvā darījuma par, iespējams, noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem iegādājās automašīnas "Lexus RX", iepriekš klāstīja VID.

VID apgalvo, ka iespējamā nodokļu krāpšanas shēmā koncertzālē valstij nodarītie zaudējumi nenomaksāto nodokļu veidā ir nedaudz vairāk par 50 000 eiro.

Sāktajā kriminālprocesā VID NMPP darbinieki veica sešas kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves vietās, transportlīdzekļos un birojos. Kratīšanu laikā atrasti un izņemti kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi. Tika aizturētas trīs personas. Mantisko jautājumu nodrošināšanai uzlikts arests automašīnai "Lexus RX".

Kā vēstīja Latvijas Televīzija, atsaucoties uz tās rīcībā esošo informāciju, VID aizturēja Dzintaru koncertzāles tehniskais direktoru un prokūristu Piļkeviču, kurš pirms pieciem gadiem veiktā krēslu iepirkuma laikā bijis iepirkumu komisijas vadītājs. Tāpat tikusi aizturēta viņa sieva, caur kuras uzņēmumu iespējamā noziedzīgā shēma tikusi īstenota.

Saistībā ar noziedzīgā grupējuma darbībām VID NMPP ir sākts kriminālprocess pēc trīs Krimināllikuma pantiem - noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu, izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas un grāmatvedības informācijas noteikumu pārkāpšanu.

Informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā liecina, ka "Dzintaru koncertzāle" jaunu krēslu iepirkumu rīkoja 2015.gadā. Iepirkumā, kurā piedalījās trīs pretendenti, ar līgumcenu 224 598 eiro uzvarēja Igaunijas uzņēmums "Tooner Master".

"Dzintaru koncertzāle" 10.jūlijā preses paziņojumā kategoriski noraidīja ziņas, ka tā būtu piedalījusies pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšana. Koncertzāle uzsver, ka iepirkumā, kas notika 2015.gadā, esot tikušas ievērotas visas likumdošanā noteiktās procesuālās darbības. Iepirkums bija publisks, to ievietojot Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) iepirkumu sistēmas datu bāzē, un ikvienam pretendentam bija iespēja pieteikt savu piedāvājumu.

Tāpat vienlaikus koncertzāle, pamatojoties uz VID izplatīto informāciju par "Dzintaru koncertzāles" amatpersonas iespējamo līdzdalību citu komersantu veiktajās darbībās, dara zināmu, ka koncertzāles valde uz izmeklēšanas laiku ir atsaukusi amatpersonai izsniegto prokūru, kā arī atstādinājusi viņu no darba iepirkumu komisijā. Koncertzāle ir lūgusi sniegt VID sīkāku informāciju par sākto kriminālprocesu, lai varētu lemt par turpmākajām darbībām.

Veicot konkrētā iepirkuma dokumentu pārbaudi, "Dzintaru koncertzāle" esot pārliecinājusies, ka norēķins par krēslu piegādi veikts Igaunijas uzņēmumam "Tooner Maste" vienā maksājumā un pilnā apmērā, ko apliecina visi maksājuma dokumenti. Koncertzālē norāda, ka nav veikusi nekādus maksājumus nevienam Latvijā reģistrētam uzņēmumam par krēslu piegādi konkrētajā iepirkumā.

Tāpat veicot pārskaitījumu Igaunijā reģistrētajam uzņēmumam "Tooner Maste", esot piemērota likumā noteiktā PVN likme, līdz ar to apgalvojums, ka koncertzāle būtu izvairījusies no nodokļa nomaksas, neesot patiess, informēja koncertzālē.

"Dzintaru koncertzāles" vienīgais īpašnieks ir Jūrmalas pilsētas dome.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu