"Dīzeļgeitas" kompensācijas no Volkswagen var prasīt tās ES valsts tiesā, kur auto iegādāts

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
VW. Ilustratīvs foto.
VW. Ilustratīvs foto. Foto: CHRISTIAN HARTMANN / REUTERS

Vācijas koncerna "Volkswagen" būvēto automobiļu īpašnieki kompensāciju no "Volkswagen" tā dēvētajā dīzeļgeitas lietā var pieprasīt tās ES dalībvalsts tiesā, kur automašīna iegādāta, un viņiem nav obligāti jāiesniedz prasība Vācijas tiesā, ceturtdien nosprieda Eiropas Savienības (ES) Tiesa.

Lūgumu dot skaidrojumu šajā jautājumā ES bija saņēmusi no Klāgenfurtes reģionālās tiesas Austrijā, kurā prasību piedzīt kompensāciju no "Volkswagen" iesniegusi patērētāju tiesību aizsardzības organizācija, kas pārstāv 574 "Volkswagen" ražotu automobiļu īpašniekus.

Klāgenfurtes tiesa lūdza ES Tiesas viedokli par to, vai jautājums par kompensācijas pieprasīšanu no "Volkswagen" ir tās jurisdikcijā, vai ari prasība jāiesniedz Vācijas tiesā, jo "Volkswagen" ir reģistrēts Vācijā.

ES Tiesa norādīja, ka automobiļu īpašnieki cietuši zaudējumus Austrijā, un ražotāju, kas veicis nelikumīgas izmaiņas tā ražoto automašīnu konstrukcijā, var iesūdzēt tiesā tajā ES dalībvalstī, kur tas šos automobiļus pārdod.

2015.gada septembrī "Volkswagen" izraisīja globālu skandālu, kad uzņēmums atzina, ka pasaulē līdz pat 11 miljoniem tā ražoto automašīnu aprīkotas ar dīzeļdzinējiem, kam uzstādīta kaitīgo izmešu mērījumu falsificēšanas programmatūra.

Jūnija beigās "Volkswagen" paziņoja, ka tā dēvētajā dīzeļgeitas lietā cietušajiem autoīpašniekiem Vācijā kopumā kompensācijās izmaksājis vairāk nekā 750 miljonus eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu