Energokompānijas "Enefit" zaudējumi pērn pārsniedza 3 miljonus eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Energokompānijas SIA "Enefit" apgrozījums pagājušajā gadā bija 58,064 miljoni eiro, kas ir par 2,5% mazāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas zaudējumi pieauga par 24% - līdz 3,017 miljoniem eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka "Enefit" klientu portfelis pagājušajā gadā pieauga trīs reizes, pateicoties sekmīgam startam mājsaimniecību tirgū. 

Pērn kompānija noslēgusi darījumus par elektrības pārdošanu 1017 gigavatstundu (GWh) apmērā un darījumus par gāzes pārdošanu 330 GWh apmērā.

"Tā kā klienti galvenokārt izvēlas ilgtermiņa fiksētas cenas līgumus un pērn elektroenerģijas cenas joprojām atguvās pēc krasā vairumtirgus cenu kāpuma, enerģijas piegāžu pašizmaksa pārsniedza līgumos noteikto cenu," teikts vadības ziņojumā, skaidrojot, ka, nodrošinot ilgtermiņa piegādes klientiem, kompānija pērn strādāja ar zaudējumiem.

Pēc pārskatā minētā, 2019.gada beigās "Enefit" bija 2541 juridiskais un 5647 mājsaimniecību klienti, apkalpojot tos aptuveni 25 000 pieslēguma punktos visā Latvijā. 

Šogad "Enefit" paredzējis turpināt darbu pie mājsaimniecību klientu portfeļa paplašināšanas un energoefektivitātes risinājumu piedāvājuma attīstības, kur straujākā izaugsme paredzama saules enerģijas sistēmu uzstādīšanā. Savukārt, apgūstot jaunu dabasgāzes tirgus segmentu, šogad paredzēta sabiedrības pirmā lokālās sašķidrinātās dabasgāzes stacijas atklāšana.

Vadības ziņojumā teikts, ka šogad "klasiskajiem enerģētikas nozares ietekmes faktoriem" - resursu cenām globālajā tirgū, laika apstākļiem, starpsavienojumu jaudām un oglekļa dioksīda (CO2) emisiju kvotām - pievienojas Covid-19 radītā turbulence, kas galvenokārt ietekmēs preču un pakalpojumu pieprasījumu, atstājot ietekmi arī uz enerģijas pieprasījumu un tirgu kopumā. 

Vienlaikus vadības ziņojumā teikts, ka ir jāsākas Nacionālā Enerģētikas un klimata plāna ieviešanai, lai ambiciozos mērķus videi draudzīgu energoresursu apgūšanā un energoefektivitātes paaugstināšanā iestrādātu normatīvos. Tāpat arī joprojām aktuāls ir obligātā iepirkuma komponentes (OIK) jautājums, lai no 2021.gada mazinātu kopējo izmaksu slogu elektroenerģijas lietotājiem, izņemot šo pozīciju no rēķiniem.

"Enefit" apgrozījums 2018.gadā bija 59,559 miljoni eiro un zaudējumi - 2,433 miljoni eiro.

Uzņēmums reģistrēts 2006.gadā, un tā pamatkapitāls ir 7,485 miljoni eiro. "Enefit" pieder Igaunijā reģistrētam uzņēmumam "Eesti energia aktsiaselts". 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu