Latvijā pirmajā pusgadā reģistrēts par 30,4% mazāk jaunu vieglo automašīnu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Automašīna Žigulis uz šosejas
Automašīna Žigulis uz šosejas Foto: LETA

Latvijā šogad pirmajos sešos mēnešos reģistrētas 7537 jaunas vieglās automašīnas, kas ir par 30,4% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, liecina Auto asociācijas apkopotā informācija.

Tostarp jaunu vieglo pasažieru automobiļu reģistrācija 2020.gada pirmajā pusgadā Latvijā samazinājusies par 30,7%, veidojot 6569 vienības, savukārt jauna vieglā komerctransporta reģistrācija sarukusi par 28% - līdz 968 spēkratiem.

Straujākais reģistrēto jauno vieglo automašīnu skaita samazinājums šogad bijis aprīlī un maijā - par attiecīgi 55,2% un 54,4% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi.

Savukārt 2020.gada jūnijā salīdzinājumā ar 2019.gada jūniju reģistrēto jauno vieglo automašīnu skaits Latvijā samazinājies par 22,6% un veidoja 1424 spēkratus, tostarp jaunu vieglo pasažieru automobiļu reģistrācija sarukusi par 21,1%, veidojot 1272 vienības, kamēr jauna vieglā komerctransporta reģistrācija sarukusi par 33,6% - līdz 152 spēkratiem.

Auto asociācijā aģentūrai LETA norādīja, ka samazinājums Latvijas auto tirgū šogad pirmajā pusgadā par 30% ir labāks rādītājs nekā Eiropas Savienības (ES) valstīs kopumā, kur piedzīvots samazinājums par 41,5%, tostarp Spānijā samazinājums bija par 54,2%, Itālijā - par 50,4%, bet Francijā - par 48,5%.

Asociācijā atzīmēja, ka savlaicīga Latvijas reakcija pandēmijas apkarošanā, kā arī pareizi spertie soļi Covid-19 apkarošanā deva iespēju "asinsritei" ekonomikā atgriezties agrāk, nekā iepriekš tika plānots.

Tostarp Auto asociācija šobrīd prognozē, ka 2020.gadā Latvijā varētu tikt reģistrēti apmēram 15 000 jaunu vieglo automašīnu, kas līdzinās 2014.gada tirgus līmenim, bet salīdzinājumā ar 2019.gadu būtu kritums par 30%.

Asociācijā norādīja, ka galvenais priekšnosacījums, lai tirgus spētu veiksmīgi atgūties, ir banku finansējuma pieejamība. Šobrīd automašīnu īpatsvars, kas tiek iegādātas ar banku aizdevumu, sarucis līdz 56%.

Vienlaikus Auto asociācijā atzīmēja, ka pirmo reizi Latvijas auto tirgus vēsturē privātpersonu iegādāto automašīnu īpatsvars šogad pirmajā pusgadā sasniedzis 34%, kas ir par trim procentpunktiem vairāk nekā 2019.gadā. Tostarp jūnijā privātpersonu iegādāto automašīnu īpatsvars sasniedza 39%.

"Šobrīd ir nepieciešams strauji ieviest Auto Asociācijas izstrādāto piecu punktu nozares atbalsta programmu, lai stimulētu auto tirgu un nepazaudētu 107 miljonus eiro budžeta nodokļu ieņēmumus 2020.gadā. Nekavējoties jāievieš Zememisiju zaļo auto atbalsta programmu, jo neviens nav atcēlis Latvijas CO2 mērķu izpildi Eiropas Zaļā Kursa ietvarā. Jāstimulē līzinga finansējuma pirmās iemaksa atbalsts ar "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" palīdzību un jāatceļ bezjēdzīgais reprezentatīvo auto slieksnis, kas kropļo konkurenci un samazina nodokļu ieņēmumus", pauda Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs.

Viņš arī norādīja, ka Latvijai ir jāturpina veiksmīga Covid-19 apkarošana, jo valsts nevar atļauties piedzīvot otro vilni, kas trauslo biznesu un ekonomiku var būtiski iedragāt jau ar daudz lielākām, ilgstošām sekām. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu