Rinkēvičs: Covid-19 izplatības mazināšanai jāpārskata termiņuzturēšanās atļauju sistēma

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Covid-19 izplatības mazināšanai būtu jāpārskata termiņuzturēšanās atļauju (TUA) sistēma, piektdien valdības ārkārtas sēdē pauda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Diskutējot par Veselības ministrijas (VM) priekšlikumiem par atsevišķu ierobežojumu pastiprināšanu Covid-19 izplatības mazināšanai, Rinkēvičs šos ierobežojumus nodēvēja par "maigiem". Vienlaikus ministrs informēja par ārvalstu ieceļošanas gadījumu statistiku, sevišķi no tādām valstīm kā Krievija un Baltkrievija, kurās joprojām ir liels Covid-19 saslimušo skaits.

Rinkēvičs norādīja, ka lielākā daļa šo valstu pilsoņu, kuri ierodas Latvijā, galvenokārt saņēmuši ar darbu saistītas vīzas, piemēram, 39% vīzas izsniegtas jūrniekiem. Vienlaikus ārlietu ministrs aicināja diskutēt par termiņuzturēšanās atļauju sistēmas pārskatīšanu.

"Arī ārkārtējās situācijas laikā laidām Latvijā cilvēkus ar uzturēšanās atļaujām. Es neesmu pārliecināts, ka viņi nosēž divas nedēļas pašizolācijā," stāstīja Rinkēvičs, piebilstot, kas šis ir diskusiju vērts jautājums.

Ārlietu ministrs rosināja šo jautājumu skatīt jau nākam otrdien, 14.jūlijā, gaidāmajā Ministru kabineta sēdē.

Arī zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) norādīja uz problēmu, ka Latviju apmeklē Covid-19 vairāk skartu valstu iedzīvotāji, tāpēc Latvijā būtu pārskatāma termiņuzturēšanās atļauju sistēma.

Gerhards piedāvāja jautājumu par TUA risināt jau šodien, tādējādi iespējami ātrāk nodrošinot lielāku epidemioloģisko drošību Latvijas iedzīvotājiem.

"Jādomā, kā kontrolēt valsts austrumu robežu, lai nebūtu jābrīnās, no kurienes nāk vīrusa pārnēsātāji. Jo vairāk aizsargāsim ārējo robežu, jo mazāk būs jāsēž mūsu cilvēkiem. Pāri sauszemes robežai tagad brauc simti cilvēku. Rosinu jau šodien protokollēmumā iekļaut nosacījumu par ārējo robežu. Mums taču ir līdzekļi," pauda politiķis.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs atzina, ka šis jautājums ir skatāms kontekstā Eiropas politiku attiecībā uz atļauju piešķiršanu ieceļot. 

Jau ziņots, ka VM piedāvā Covid-19 uzliesmojuma dēļ saīsināt kultūras, sporta un izklaides vietu darba laiku.

Kā ziņots, šonedēļ Latvijā manāmi palielinājies jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits. Aizvadītajā diennaktī valstī veikts 1841 Covid-19 tests un reģistrēti 11 jauni saslimšanas gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Zināms, ka viens saslimušais atgriezies no ārvalstīm, pieciem saslimušajiem bijis kontakts ar saslimušo. Ar vēl pieciem saslimušajiem SPKC sācis saziņu.

Līdz šim valstī veikti 165 610 Covid-19 izmeklējumi, saslimušas ir 1165 personas un 30 mirušas. Savukārt atveseļojušies ir 1019 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu