Ķīna noraida ASV kārtējo aicinājumu pievienoties kodolieroču kontroles sarunām

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Militārā parāde Ķīnā
Militārā parāde Ķīnā Foto: AP/Scanpix

Ķīna piektdien noraidīja ASV kārtējo aicinājumu pievienoties kodolieroču kontroles sarunām ar Krieviju, žēlojoties, ka Vašingtona turpina "uzmākties" Pekinai ar šo jautājumu.

Nākamā gada februārī beigsies termiņš 2010.gadā noslēgtajam Stratēģiskā bruņojuma ierobežošanas līgumam (START), ar kuru ASV un Krievijai noteikti kodolarsenālu griesti ievērojami zemākā līmenī nekā Aukstā kara laikā, kad to apjoms bija sasniedzis kulmināciju.

START pašreiz ir vienīgais atlikušais kodolieroču kontroles līgums starp ASV un Krieviju.

Savienotās Valstis uzskata, ka to divpusējie līgumi ar Krieviju par ieroču kontroli ir novecojuši un vēlas iesaistīt Ķīnu potenciālajos jaunajos līgumos par kodolieročiem, lai gan Pekina vairākkārt norādījusi, ka nav ieinteresēta.

Pekina ir paziņojusi, ka pievienosies sarunām tikai tad, ja ASV samazinās savu kodolarsenālu līdz Ķīnas daudz mazākā arsenāla līmenim, liekot Vašingtonai ceturtdien izteikt jaunu uzaicinājumu.

Taču Ķīnas Ārlietu ministrija piektdien atkārtoti noraidīja šādu ideju.

"Ķīnas opozīcija tā dēvētajām trīspusējām ieroču kontroles sarunām ir ļoti skaidra," pavēstīja ministrijas preses pārstāvis. "Tomēr ASV turpina uzmākties Ķīnai, pat sagroza Ķīnas nostāju."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu