ANO nerod vienprātību par humānās palīdzības Sīrijai pagarināšanu (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ANO Drošības padome piektdien nespēja rast vienprātību par pārrobežu humānās palīdzības Sīrijai pagarināšanu, jo Krievija un Ķīna otrreiz uzlika veto priekšlikumam par šīs palīdzības pagarināšanu, bet citas valstis noraidīja Maskavas pretpriekšlikumu.

Tikai trīs valstis pievienojās Krievijai, atbalstot tās priekšlikumu par palīdzības tranzīta punktu skaita samazināšanu - no diviem līdz vienam.

Ķīna atbalstīja Krieviju, bet pret Krievijas priekšlikumu balsoja septiņas valstis, tostarp ASV, Beļģija, Francija, Lielbritānija un Vācija, un četras valstis atturējās.

Iepriekš šonedēļ bija izgāzies cits Krievijas mēģinājums panākt līdzīgas rezolūcijas pieņemšanu.

Humānās palīdzības transportēšana uz Sīriju, kas bija notikusi kopš 2014.gada, bija apstiprināta tikai līdz piektdienai. 

Nevalstiskā organizācija "Oxfam" brīdināja, ka pārrobežu palīdzības apturēšana būs "postošs trieciens miljoniem Sīrijas ģimeņu, kuras atkarīgas no šīs palīdzības, lai saņemtu tīru ūdeni, pārtiku, veselības aprūpi un pajumti". 

13 Drošības padomes dalībvalstis atbalstīja Vācijas un Beļģijas iesniegtu rezolūcijas projektu, bet Krievija un Ķīna balsoja pret, jo bija par ierobežotāku priekšlikumu. 

Eiropas valstis un ASV grib, lai tiktu saglabāti divi humānās palīdzības tranzīta punkti uz Turcijas robežas - Babalsalamā, kas ved uz Alepo reģionu, un Babalhavā, kas kalpo Idlibas reģionam.

ANO apstiprinājums ļauj sadalīt palīdzību sīriešiem, nelūdzot atļauju Damaskai. Krievija un Ķīna uzskata, ka šādi tiek pārkāpta Sīrijas suverenitāte. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu