Valsts atbalsts Covid-19 pēckrīzes pasākumiem lielākoties ticis valsts sektoram un uzņēmumiem (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nauda. Ilustratīvs attēls
Nauda. Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

No valsts atbalsta Covid-19 pēckrīzes pasākumu paketes 600 miljonu eiro apmērā vairāk nekā puse tikusi valsts sektoram un uzņēmumiem, teikts Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) piektajā krīzes monitoringa ziņojumā par Covid-19 ietekmi uz valsts ekonomiku un fiskālo situāciju.

FDP iedala valsts atbalstu Covid-19 krīzes un pēckrīzes periodos. Krīzes periodā atbalsts uzņēmējdarbībai bijis 612,2 miljoni eiro, turpretī valsts uzņēmumiem un sektoram kopumā - 603 miljoni eiro. Atbalsts iedzīvotājiem un darbaspēkam krīzes periodā bijis 203 miljoni eiro.

Savukārt pēckrīzes periodā valsts atbalsts uzņēmējiem aplēsts 223 miljonu eiro apmērā, valsts uzņēmumiem un sektoram - 311 miljonu eiro apmērā, bet atbalsts iedzīvotājiem un darbaspēkam - 55,1 miljons eiro.

Fiskālās disciplīnas uzraugi secina, ka pēckrīzes perioda pasākumu pakete 600 miljonu eiro apmērā nav izmainījusi atbalsta pasākumu īpatsvaru pa pabalsta saņēmēju grupām - joprojām lielākais atbalsts jeb aptuveni 51% ir novirzīts valsts uzņēmumiem un sektoriem. Uzņēmēji saņems ap 36% no atbalsta, bet iedzīvotāji un darbaspēks ap 14%.

Vienlaikus, FDP ieskatā, pozitīvi vērtējams ir tas, ka pēckrīzes perioda pasākumos pietiekoši liels atbalsts ir novirzīts veselības aizsardzības nozarei, arī investīcijām - tagad veselības nozare saņems ap 9% ko kopējā atbalsta apjoma.

Kopumā plānotā atbalsta apjoms krīzes mazināšanai tuvojas 9% no iekšzemes kopprodukta, kas FDP vērtējumā ir salīdzinoši daudz.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu