Kraistčērčas šāvējs sprieduma nolasīšanā pārstāvēs sevi pats

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Austrālijas pilsonis Brentons Tarants, kurš pērnā gada 15.martā sarīkoja apšaudi divās mošejās Jaunzēlandes pilsētā Kraistčērčā, nogalinot 51 cilvēku, pirmdien atlaidis savus advokātus un nākamajā mēnesī paredzētajā spriedumu nolasīšanā pārstāvēs sevi pats, raisot bažas, ka viņš to izmantos savu baltā pārākuma uzskatu sludināšanai.

Tarants atzinis savu vainu 51 apsūdzībā slepkavībā, 40 apsūdzībās slepkavības mēģinājumā un vienā apsūdzībā teroraktā un 24.augustā viņam tiks pasludināts spriedums.

Pirmdienas sēdē tiesnesis atļāva Taranta advokātiem atteikties no lietas pēc viņu klienta lūguma.

Jaunzēlandes musulmaņu asociācijas prezidents Ihlaks Kaškari paudis bažas par Taranta motīviem, norādot, ka upuri varētu tikt atkārtoti traumēti, ja viņam tiesā tiks atļauts sludināt savus ultralabējos uzskatus.

Trīs dienas ilgajā sprieduma nolasīšanas tiesas sēdē piedalīsies izdzīvojušie un upuru ģimenes un kā pavēstīja Jaunzēlandes Islāma sieviešu padomes preses pārstāve Andžuma Rahmana, daudzi negrib neko dzirdēt no Taranta puses.

"Viņš ir agrāk parādījis, ka viņam patīk gūt uzmanību un viņš vēlas uzmanību," sacīja Rahmana. "Man ir sajūta, ka tas viss ir daļa no viņa domāšanas veida."

Par apsūdzībām slepkavībā un terorismā Tarantam draud mūža ieslodzījums, bet pēc vismaz 17 gadiem viņš var lūgt pirmstermiņa atbrīvošanu, tomēr tiesnesim arī ir tiesības piespriest cietumsodu bez atbrīvošanas iespējamības.

Labējais ekstrēmists Brentons Tarants pagājušā gada 15.martā atklāja uguni divās mošejās Kraistčērčā, nogalinot 51 cilvēku. Savu uzbrukumu viņš filmēja un pārraidīja sociālajā tīklā "Facebook", izmantojot dzīvās straumēšanas pakalpojumu.

Tā bija lielākā masu apšaude upuru skaita ziņā Jaunzēlandes jaunāko laiku vēsturē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu