Policija turpina kontrolēt pašizolāciju personām, kas iebraukušas no "sarkanā saraksta" valstīm (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Valsts policija (VP) joprojām turpina kontrolēt to, vai personas, kurām jāievēro pašizolācija, to dara, aģentūrai LETA apliecināja VP pārstāve Elīna Priedīte.

Viņa skaidroja, ka personas, kuras iebraukušas no "nedrošām valstīm", proti, no tādām, kurās 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotājiem pārsniedz 16, aizpilda anketu, apņemoties ievērot 14 dienu pašizolāciju.

Attiecīgi robežsardze informāciju nodod VP pēc piekritības, un policijas darbinieki veic personu kontroli. Viņa atzīmēja, ka tagad vairāk pašizolācijas kontrole notiek telefoniski, taču tiek veiktas arī klātienes pārbaudes. Tāpat pašizolācija obligāti jāievēro arī tām personām, kuras caur smagi skarto valsti ir braukušas tranzītā, kā arī tad, ja persona ierodas no "nedrošām" valstīm, caurbraucot arī tās valstis, kur nav paaugstināts saslimstības risks. Šie nosacījumi ir saistoši ar tiem, kas ierodas no Krievijas un Baltkrievijas.

Priedīte uzsvēra, ka nepieciešams apzināties, ka vīruss vēl joprojām nav uzveikts, tāpēc ir nopietni jāattiecas uz noteiktajiem ierobežojumiem, proti, ierodoties no smagi skartajām valstīm, obligāti jāievēro pašizolācija, neatkarīgi no tā, vai anketa ir vai nav aizpildīta.

VP pārstāve atgādināja, ka, ja kāda iedzīvotāja rīcībā ir informācija par iespējamiem likumpārkāpumiem saistībā ar pašizolāciju, tie aicināti par to ziņot, zvanot 110.

Iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) padomniece Beata Jonite aģentūrai LETA norādīja, ka, tiks pieņemti papildus mēri, lai mazinātu vīrusa izplatību. 

Viņa uzsvēra, ka no "dzeltenajām un sarkanajām" valstīm lidostās un ostās, kā arī no trešajām valstīm, ar ko Latvijai ir sauszemes robežas, notiek anketēšana, anketas tiek nodotas policijai, un policija pārbauda, vai tiek ievērota pašizolācija. 

Viņa atzina, ka, ir "caurumi", jo "nevar nokontrolēt, cik taisnīgi cilvēki ir, atklājot kurās valstīs ir bijuši, ja reiss vai auto brauciens ir bijis cauri vairākām valstīm".

Jau vēstīts, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) uzskata, ka atbraucējiem no ārpus Eiropas Savienības esošajām jeb trešajām valstīm, ja tie pārkāpj 14 dienu pašizolācijas režīmu, būtu jāanulē termiņuzturēšanās atļaujas (TUA) vai vīzas.

Ierakstos sociālajos tīklos ministrs arī pauda viedokli, ka jānosaka moratorijs TUA noformēšanai vai pagarināšanai klātienē līdz brīdim, kad saslimstība ar Covid-19 attiecīgajā trešajā valstī ir atbilstoša ES kritērijiem, proti, 16 saslimušo uz 100 000 iedzīvotāju divu nedēļu laikā.

Iebraucējiem no trešajām valstīm arī obligāti jāprasa apliecinājums par visu epidemioloģisko noteikumu ievērošanu, norāda Rinkēvičs, uzsverot, ka 14 dienu pašizolācijas režīma pārkāpuma gadījumā seko naudas sods un TUA vai vīzas anulēšana.

Rinkēvičs uzsvēra, ka šie priekšlikumi ir samērīgi. Viņš aicinās ministrus par tiem diskutēt otrdien valdībā, savukārt Ārlietu ministrijas (ĀM) pārstāvji šīs idejas piedāvās Starpinstitūciju koordinācijas vadības grupai, kuras uzdevums ir nodrošināt Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma īstenošanu, koordinējot visu institūciju darbību, kas saistīta ar Covid-19 izplatības ierobežošanu Latvijā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu