Vēl pirms atestātiem pirmajā pieteikšanās dienā studijām pieteikušies 17 cilvēki

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dators. Ilustratīvs foto.
Dators. Ilustratīvs foto. Foto: DHD Multimedia

Lai arī vidusskolēni vēl nav saņēmuši atestātus par vidējās izglītības iegūšanu un tādējādi nevar pieteikties studijām augstskolā, pirmajā uzņemšanas dienā studijām kādā no 12 Latvijas augstskolām jau pieteikušies 17 cilvēki, liecina informācija portālā "Latvija.lv".

Pirmajā studētgribētāju pieteikumu pieņemšanas dienā vēlmi studēt kādā no 12 Latvijas augstskolām kopumā izrādījuši 17 reflektanti, savukārt Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), kur reflektantu uzņemšana norit atsevišķi un jau kopš 1.jūlija, studijām pieteikušies jau aptuveni 433 cilvēki.

RSU pārstāve Ieva Nora Gediņa norādīja, ka elektroniskā pieteikšanās pamatstudiju programmām RSU noritēs līdz 3.augustam, un par pieteikumu kopainu vēl esot pāragri spriest, tomēr līdz šim populārākās studiju programmas ir "Medicīna", "Psiholoģija", "Māszinības" un "Uzturs".

Jāatzīmē, ka vispārējās vidējās izglītības sertifikāti šī gada skolu beidzējiem tiks izsniegti vien 24.jūlijā, savukārt sertifikātus par papildtermiņa centralizētajiem eksāmeniem vispārējā vidējā izglītībā Valsts izglītības satura centrs izsniegs izglītības pārvaldēm 30.jūlijā. Kad skolēni saņems savus atestātus, viņi varēs pieteikties studijām augstskolā. Līdz ar to patlaban studijām var pieteikties tās personas, kuras dokumentus par iegūto izglītību saņēmuši iepriekš.

Pērn pirmajā dienā studijām kādā no 12 augstskolām kopumā bija pieteikušies 1507 reflektanti.

Patlaban populārākā augstskola studētgribētāju vidū ir Latvijas Universitāte (LU) - kā savu pirmo prioritāti to izvēlējušies deviņi cilvēki, savukārt kopumā LU saņemti 30 pieteikumi.

Otrajā vietā vienotajā uzņemšanas sistēmā ierindojas Daugavpils Universitāte un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), kuras par savu pirmo prioritāti izvēlējušies trīs reflektanti.

Ventspils Augstskolu un Liepājas Universitāti, katru kā pirmo izvēli ir izvēlējies viens students. Kopumā studijām abās augstākās izglītības iestādēs saņemti attiecīgi pieci un četri pieteikumi.

Kopumā vienotajā uzņemšanas sistēmā 17 studētgribētāji pieteikušies 76 dažādām studiju programmām, kas nozīmē, ka vidēji viens reflektants piesakās aptuveni četrām studiju programmām.

Reflektantu uzņemšana šajās augstskolās notiks līdz 2.augustam.

Elektroniskā pieteikšanās studijām sākās šodien vienotajā valsts un pašvaldību portālā "Latvija.lv", taču pēc pieteikuma elektroniskas iesniegšanas tas ir jāapstiprina klātienē kādā no augstskolu uzņemšanas punktiem, uzrādot nepieciešamos dokumentus. Elektroniskā pieteikšanās nenozīmē, ka pieteikšanās ir pilnībā pabeigta.

RSU un RTU ļaus reflektantiem, kuriem ir iegūts drošs elektroniskais paraksts, visu uzņemšanas procesu, sākot no dokumentu iesniegšanas un beidzot ar studiju līgumu parakstīšanu, izdarīt elektroniski.

Arī LU elektroniski pieteikties un pieteikumu elektroniski apstiprināt varēs studētgribētāji, kas vidējo izglītību ieguvuši 2019.gadā vai 2020.gadā. Tas nozīmē, ka nebūs jāierodas apstiprināt pieteikumu uz vietas universitātē. Pieteikumu varēs elektroniski apstiprināt sākot ar 27.jūliju, kad reģistrā būs pieejamas atestāta atzīmes un centralizētie eksāmeni.

Savukārt tie studētgribētāji, kas vidējo izglītību ieguvuši pirms 2019.gada, studijām LU varēs pieteikties elektroniski, bet pieteikums būs jāapstiprina klātienē vienā no augstskolu uzņemšanas punktiem.

Vienotajā pieteikumā studijām var norādīt līdz 10 studiju programmām no piedāvāto augstskolu studiju programmu klāsta. Izvēlētajām studiju programmām var piešķirt līdz 20 prioritātēm.

Izmantojot prioritāšu sistēmu konkursa rezultātu aprēķināšanā, katram reflektantam tiks atrasta viena labākā iespējamā vieta no viņa prioritārā secībā sakārtoto programmu saraksta. Potenciālā vieta tiek aprēķināta tikai pēc pieteikuma apstiprināšanas, un reflektants redz savu iegūto provizorisko vietu tajā programmā, kura tika atrasta kā pirmā labākā iespējamā vieta no viņa prioritārā secībā sakārtotā programmu saraksta. Pēc konkursa rezultātu paziņošanas reflektants vairs nevarēs mainīt savu izvēli un reģistrēties citā studiju programmā.

Līdztekus vienotajai uzņemšanai minētajās 12 augstskolās studētgribētājus gaida arī RSU. Divās uzņemšanas nedēļās pamatstudijām RSU tika saņemti aptuveni 433 pieteikumi no 600 personām.

Vienlaikus RSU pārstāve atklāja, ka šogad vasaras uzņemšanu universitāte sāka ar maģistra studiju programmām, kurām elektroniski varēja pieteikties no 1.jūnija līdz 10.jūlijam. Šajā laika posmā studijām maģistratūrā saņemti 862 pieteikumi, kas ir vairāk nekā pērn. Ievērojamākais pieteikumu skaits saņemts studiju programmās "Veselības vadība", "Tiesību zinātne", "Mākslas terapija", "Stratēģiskā un sabiedrisko attiecību vadība", kā arī "Starptautiskās attiecības un diplomātija".

Pēc Gediņas paustā, uzņemšanas rezultāti maģistra programmās tiks paziņoti trešdien, 15.jūlijā, savukārt pēc tam jau ritēs studiju līgumu slēgšanas process.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu