Par OIK izkrāpšanu pirmās instances tiesa piespriež trīs gadus ilgu cietumsodu (16)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Zemgales rajona tiesa (Tukumā) piemērojusi brīvības atņemšanu uz trim gadiem vienai personai par obligātā iepirkuma komponentes (OIK) izkrāpšanu,pavēstīja Ģenerālprokuratūras pārstāve Laura Majevska.

Lai arī prokuratūrā neatklāja apsūdzētā vīrieša vārdu, aģentūrai LETA zināms, ka viņš ir SIA "Tukums DH" valdes loceklis Jānis Tenbergs.

Prokuratūras pārstāve skaidroja, ka 2011.gada 1.aprīlī tika iesniegts iesniegums Ekonomikas ministrijā par tiesību piešķiršanu pārdot koģenerācijas procesā saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, par kuru ministrijā pieņēma apstiprinošu lēmumu. Tika noslēgts līgums par elektroenerģijas iepirkumu, kura noteikumus apsūdzētais pārkāpa attiecībā uz to, ka iepērk tikai koģenerācijā saražotās elektroenerģijas pārpalikumu. Pavisam laika posmā no 2013.gada līdz 2019.gadam apsūdzētais izkrāpis naudas līdzekļus lielā apmērā, tas ir, 2 544 782 eiro apmērā.

Majevska arī apliecināja, ka ar tiesas spriedumu valsts labā piedzīti izkrāptie līdzekļi, proti, 2 544 782 eiro.

Persona atzīta par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma 177.panta trešajā daļā, proti, par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa. Savukārt juridiskajai personai piemērots piespiedu ietekmēšanas līdzeklis - likvidācija.

Spriedumu vēl var pārsūdzēt.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka 75,01% SIA "Tukums DH" daļu pieder Kiprā reģistrētam uzņēmumam "Irvinton Holdings Limited", bet 24,99% Latvijā reģistrētam uzņēmumam SIA "Kubit".

"Tukums DH" nav iesniedzis gada pārskatus par 2018. un 2019.gadu, taču 2017.gadā tas strādājis ar 2 566 511 eiro apgrozījumu, bet ar 843 632 eiro lieliem zaudējumiem. Tā patiesie labuma guvēji ir Latvijas pilsoņi Mareks Varnelis un Uldis Mierkalns.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu