Ledus karalienes atriebība

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Izabela Ipēra filmā "Viņa"
Izabela Ipēra filmā "Viņa" Foto: publicitātes

Psiholoģiskās drāmas par izvarošanas tēmu ne vienmēr ir didaktiskas un viennozīmīgas. Dažādi var uzlūkot slavenā holandiešu erotisko filmu režisora Pola Verhovena neseno veikumu "Viņa" ("Elle"), kurā izvarošanas ainas, kas ir pārāk estētiski uzfilmētas, atsevišķas valstis pat cenzējušas. 

Estētiskas, protams, nosacīti, tās padara ne tikai režisors, kura kontā tāda ikoniska erotiskā Holivudas lente kā "Pamatinstinkts" (Basic Instinct) ar Šāronu Stounu galvenajā lomā, bet arī aktrise. Šoreiz Verhovena mūza ir nu jau 67 gadus vecā franču rudmate Izabela Ipēra (Isabelle Huppert, 67), kura par tēlojumu šajā filmā pirmo reizi nominēta prestižajai "Oskara" balvai. 

Filma, kura šobrīd skatāma "LMT Viedtelevīzijā", balstās uz franču rakstnieka Filipa Žana (Philippe Djian) darbu "Oh…", kurš radījis interesantu galveno varoni Mišelu Leblānu – datorspēļu ražošanas impērijas vadītāju - ne īsti upuri, ne atriebēju. 

"Mani fascinē tas, ka, no vienas puses, filmai ir klasiska trillera struktūra un kāds var teikt, ka tas ir atriebības stāsts ar sākumu un beigām, taču, no otras puses, veids, kā tiek panākta atriebība, ir ārkārtīgi komplicēts un mistisks. Tajā neizskaidrojamajā, apslēptajā ir šīs filmas sāls," intervija Kultūras Dienai savulaik teica Ipēra.

Izabela Ipēra filmā "Viņa"
Izabela Ipēra filmā "Viņa" Foto: publicitātes

Filma iesākas ar izvarošanas ainu, kad Mišelas glaunajā dzīvoklī ielaužas maskā tērpies vīrietis.

Pēc groteskā akta Mišela ieiet vannā un mierīgi pasūta suši.

Tā vietā, lai zvanītu policijai, viņa nolemj varmācīgo noziedznieku atrast pašas spēkiem. "Es nokritu no riteņa," savus nobrāzumus viņa paskaidro darbā. 

Interesanti, ka sākotnēji Verhovens vēlējies romānu ekranizēt Bostonā, galvenajā lomā pieaicinot Nikolu Kidmenu. Taču nedz Kidmena tam piekrita, nedz arī budžets bija atbilstošs, un Devida Bērka sarakstītais scenārijs Holivudai tika pārtulkots franču mēlē. 

Kadrs no filmas "Viņa"
Kadrs no filmas "Viņa" Foto: publicitātes

Mišelas varone ir spēcīga sieviete, kurai apkārt ir vāji vīrieši - gan dēls, kurš nesaprot, ka viņa jaunā sieva vazā viņu aiz deguna, gan bijušais vīrs, kuru pamet kārtējā draudzene. Filmā atklājas, ka Mišela ir slepkavas un sadista meita, kura pati, iespējams, bijusi līdzvainīga tēva zvērībās. Vai tā bija? Tas tiek atstāts skatītāju interpretācijai.

"Intelektuāla melnā komēdija par viszemiskākajām tēmām. Tā ir psihopatoloģiska, izsmalcināti sadistiska drāma, erotisks trilleris, detektīvs ar satīras un farsa elementiem. Viss kā ellē – vardarbība, perversijas, cinisms, sarkasms," pēc filmas iznākšanas rakstīja kritiķi. 

Filma nokļuva gan Kannu kinofestivāla oficiālajā konkursa programmā, gan tika iemesta sacensībā par kino pasaules iekārojamāko balvu "Oskaru", turklāt par lomu Izabella Ipēra saņēma "Zelta globusu".

Filmas reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu