Darbanespēja Covid-19 laikā - darba devēju izmaksu atvieglošana 2020. gadā

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

2020. gads ir nesis daudzas pārmaiņas un krīzes risinājumus, kas līdz šim mūsu valstī netika piedzīvoti. Sākoties Covid-19 pandēmijai daudzi cilvēki valstī tika pakļauti veselības briesmām, tāpēc Labklājības ministre Ramona Petraviča aicināja iedzīvotājus un darba devējus būt atbildīgiem vīrusa ierobežošanas pasākumos, un nāca pretim ar samazināta finansiālā sloga palīdzību darba devējiem.

2020. gada 22. martā stājās spēkā izsludinātie grozījumi likumos saistībā ar Covid-19 vīrusa izplatīšanos. Šie grozījumi paredzēja, ka ir vairākas izmaiņas sociālajā jomā, nodrošinot palīdzību ne tikai maznodrošinātajiem cilvēkiem un personām ar invaliditāti, bet arī darba devējiem. Tostarp tika mainīta slimības lapu apmaksa un noteikts, ka gadījumos, ja darbnespējas lapa izsniegta sakarā ar Covid-19, tā tiks noformēta kā B lapa un valsts maksās slimības pabalstu no darbnespējas otrās dienas.

Ņemot vērā situācijas pasliktināšanos valstī, 14. maijā tika pieņemti arī steidzami atzītie grozījumi likumā “Par materinitātes un slimības apdrošināšanu”, attiecīgi, pagarinot piešķirto slimības pabalstu izmaksu, saistībā ar darbanespējas lapām, kas izsniegtas Covid-19 saslimšanas vai karantīnas dēļ. Šis lēmums tika pieņemts, lai darba devējiem nebūtu jāsatraucas un jāraizējas par lieliem finansiāliem zaudējumiem dēļ darbinieku piespiedu uzturēšanos karantīnā vai saslimšanu ar veselībai bīstamo vīrusu.

Vērts pieminēt, ka līdz šim darba devēja pienākums visos darba nespējas gadījumos darba ņēmējam, kuram darba periodā iestājusies pārejoša darba nespēja (izņemot grūtniecību, dzemdības un slima bērna kopšanu), ir jāizmaksā no saviem līdzekļiem slimības naudu ne mazāk kā 75 % apmērā no vidējās darbinieka izpeļņas par otro un trešo dienu. Par laiku no ceturtās pārejošās darba nespējas dienas darba devējam ir jāizmaksā ne mazāk kā 80 % apmērā, taču ne ilgāk par 10 kalendārajām darba dienām.

Grozījumos ir noteikts, ka persona, kurai ir izsniegta darba nespējas lapa, saistībā ar Covid-19 vai atrašanos karantīnā, un kura līdz ar to ir pārsniegusi likumā noteikto slimības pabalstu garumu laika periodā līdz 2020. gada 31. decembrim, neieskaitīs dienas saistībā ar iepriekš minēto vīrusa ietekmi.

Šobrīd likumā Covid-19 darba nespējas periods ir pagarināts līdz 52 nedēļām trīs gadu laikā un šis grozījums ir pieņemts kā pagaidu laikaposms. Priekšdienās tiks izvērtēts Covid-19 tālākās attīstības sekas un vai šo termiņu nevajadzēs pagarināt.

2020. gada aprīlī, saistībā ar ārkārtas stāvokli valstī, tika izsniegti slimības pabalsti 833 personām - kopā  9082 apmaksātas dienas, bet 2020. gada maijā Covid-19 slimības pabalstu saņēmēju skaits sasniedza 1135 cilvēkus, kam valsts apmaksāja 19 816 darba nespējas dienu.

Aprīlī viena gadījuma vidējais pabalsta apmērs bija 395,71 eiro, bet maijā tas ir palielinājies līdz pat 597,07 eiro.

Aprīlī kopējie izdevumi (IIN) saistībā ar Covid-19 darba nespēju lapām ir sasnieguši 329 624,51 eiro un maijā šie izdevumi sasnieguši jau 680 665,02 eiro.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu