Baltkrievijā protesti pret opozīcijas kandidātu nereģistrēšanu prezidenta vēlēšanām (7)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sergei Grits / AP

Baltkrievijā simtiem cilvēku otrdienas vakarā izgāja demonstrācijās un iesaistījās sadursmēs ar policiju, protestējot pret centrālās vēlēšanu komisijas atteikšanos reģistrēt prezidenta vēlēšanām augustā opozīcijas kandidātus, kas tika uzskatīti par prezidenta Aleksandra Lukašenko galvenajiem sāncenšiem.

Simtiem cilvēku izgāja galvaspilsētas Minskas ielās, dodoties mierīgā gājienā un plaukšķinot, un garāmbraucošie autovadītāji viņus atbalstīja, darbinot signāltaures.

Daži protestētāji tomēr iesaistījās sadursmēs ar policiju, bet citi kliedza "Kauns!" un svilpa.

Protesti notika arī vairākās provinces pilsētās, tai skaitā Brestā un Gomeļā.

Cilvēktiesību organizācija "Vjasna" paziņoja, ka protestu gaitā tika aizturēti vairāk nekā 100 cilvēku, tai skaitā vairāk nekā 70 Minskā. Starp aizturētajiem bija apmēram 10 žurnālistu.   

Jau ziņots, ka Baltkrievijas centrālā vēlēšanu komisija otrdien atteicās reģistrēt aizturētā baņķiera Viktora Babariko kandidatūru gaidāmajām prezidenta vēlēšanām. 56 gadus vecais Babariko tika uzskatīts par prezidenta Aleksandra Lukašenko galveno konkurentu augustā gaidāmajās vēlēšanās.

Komisija lēmumu pieņēma vienbalsīgi pēc tam, kad komisijas priekšsēdētāja bija nolasījusi Babariko izvirzītās apsūdzības, kas ietver apgalvojumus, ka viņš nav reģistrējis visus savus ienākumus un viņa kampaņa izmantojusi finansējumu no ārvalstu organizācijām.

Babariko agrāk vadīja banku "Belgazprombank", kas ir Krievijas enerģētikas milža "Gazprom" apakšstruktūra. Jūnijā Babariko un viņa dēls tika aizturēti uz aizdomu pamata par korupciju. Babariko atbalstītāji kategoriski noraida šīs apsūdzības.

Centrālā vēlēšanu komisija otrdien atteicās reģistrēt arī 55 gadus vecā Valērija Cepkalo kandidatūru. Bijušais vēstnieks Vašingtonā Cepkalo arī ir populārs opozīcijas politiķis.

Lukašenko, kas atrodas pie varas jau ceturtdaļu gadsimta, vēlēšanās kandidē uz vēl vienu pilnvaru termiņu, un viņam faktiski vairs nav vērā ņemamu konkurentu.

Vēlēšanas tiks rīkotas, neraugoties uz to, ka valstī ir apstiprināti vairāk nekā 65 000 inficēšanās ar Covid-19 gadījumu. Lukašenko ir atteicies ieviest stingru karantīnu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu