Kaimiņš kritizē cilvēktiesību pārkāpumus Baltkrievijā pirms vēlēšanām kaimiņvalstī (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Situācija Baltkrievijā pirms 9.augustā tur paredzētajām prezidenta vēlēšanām iezīmējas ar jauniem satraucošiem cilvēktiesību pārkāpumiem, tajā skaitā valdošā režīma politisko oponentu vajāšanu, šādu pozīciju ierakstā "Facebook" paudis Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš.

Viņš arī dalījies ar videoierakstu, kurā redzama agresīva Baltkrievijas varas iestāžu pārstāvju vēršanās pret demonstrantiem protesta laikā. Politiķis kritizē Baltkrievijas atteikšanos reģistrēt opozīcijas izvirzītos prezidenta kandidātus, kā arī "vairāku simtu aktīvistu un prezidenta kandidātu aizturēšanu".

Pēdējā laika notikumi apliecina, ka Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko režīms, kas joprojām izmanto autoritāras metodes, pēc būtības joprojām ir represīvs, uzsver Cilvēktiesību komisijas vadītājs.

Kaimiņš pauž, ka savu attieksmi pret notiekošo ir paudusi Eiropas Savienība (ES), aicinot vēlēšanu gaitā garantēt likuma varas ievērošanu, nepieļaut potenciālo kandidātu nereģistrēšanu politiski motivētu iegrožojošu pasākumu dēļ. Tāpat ES ir pieprasījusi atbrīvot aizturētos prezidenta amata kandidātus.

Politiķis norāda, ka Eiropas Parlamenta (AP) Ārlietu komisija konstatējusi, priekšvēlēšanu periodā aizturēti jau vairāk nekā 400 opozicionāru un Lukašenko kritiķu, starp aizturētajiem ir arī opozīcijas politiķi Pāvels Severņica un Mikola Statkevičs. EP komisijas deputāti apsprieda attiecību pārskatīšanu sakarā ar daudzajiem pārkāpumiem un pieļāva sankcijas un ES finanšu palīdzības samazināšanu, vērš uzmanību Kaimiņš.

Cilvēktiesību komisijas vadītājs norāda, ka arī Lietuva pieļauj attiecību pārskatīšanu ar kaimiņvalsti. "Diemžēl Latvijā situācijai Baltkrievijā, demokrātijas normu un cilvēktiesību pārkāpumiem, kas tur notiek, netiek pievērsta vajadzīgā uzmanība. Šāda pasivitāte neatbilst mūsu kā demokrātiskas valsts vērtībām," publiskotajā paziņojumā uzsver Kaimiņš.

Politiķis aicina Latvijas sabiedrību, kā arī medijus interesēties par notiekošo kaimiņvalstī un aktīvi paust savu viedokli, parādot, ka "mums nav vienaldzīga to cilvēku nākotne, kuri savulaik aktīvi mūs atbalstīja cīņā par Latvijas neatkarības atjaunošanu".

Kā ziņots, Baltkrievijā simtiem cilvēku otrdienas vakarā izgāja demonstrācijās un iesaistījās sadursmēs ar policiju, protestējot pret centrālās vēlēšanu komisijas atteikšanos reģistrēt prezidenta vēlēšanām augustā opozīcijas kandidātus, kas tika uzskatīti par Lukašenko galvenajiem sāncenšiem.

Simtiem cilvēku izgāja galvaspilsētas Minskas ielās, dodoties mierīgā gājienā un plaukšķinot, un garāmbraucošie autovadītāji viņus atbalstīja, darbinot signāltaures.

Daži protestētāji tomēr iesaistījās sadursmēs ar policiju, bet citi kliedza "Kauns!" un svilpa. Protesti notika arī vairākās provinces pilsētās, tai skaitā Brestā un Gomeļā.

Cilvēktiesību organizācija "Vjasna" paziņoja, ka protestu gaitā tika aizturēti vairāk nekā 100 cilvēku, tai skaitā vairāk nekā 70 Minskā. Starp aizturētajiem bija apmēram 10 žurnālistu.

FOTO: Protesti Baltkrievijā pret opozīcijas kandidātu nereģistrēšanu prezidenta vēlēšanām

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu