ES tiesa atceļ EK lēmumu piedzīt no "Apple" Īrijā nenomaksātos nodokļus

LETA/DPA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienības (ES) Vispārējā tiesa trešdien atcēlusi Eiropas Komisijas (EK) lēmumu piedzīt no ASV tehnoloģiju uzņēmuma "Apple" 13 miljardus eiro, lai kompensētu tā nenomaksātos nodokļus Īrijai.

2016.gadā pieņemtajā lēmumā EK norādīja, ka Īrijas piešķirtās priekšrocības "Apple", kas ļāva kompānijai maksāt ievērojami zemākus nodokļus, ir pretrunā ar ES tiesību normām, kas regulē valsts atbalstu uzņēmumiem. Turklāt EK norādīja, ka "Apple" uz Īriju izvedusi Eiropā, Tuvajos Austrumos, Āfrikā un Indijā gūtos ieņēmumus, lai uz tiem varētu attiecināt Īrijas nodokļu noteikumus.

Gan  "Apple", gan Dublina asi iebilda pret šo lēmumu un to pārsūdzēja.

ES Vispārējā tiesa trešdien paziņoja, ka EK "nav demonstrējusi nepieciešamos juridiskos standartus", pasludinot,  ka  "Apple"  Īrijā saņēmusi neatļautas priekšrocības.

Komisijai "nebija taisnība", paziņojot, ka Īrijā bāzētajām "Apple" struktūrvienībām "piešķirtas selektīvas  ekonomiskās priekšrocības un (..) valsts palīdzība", norādīja tiesa.

"Apple" un Īrija apsveikušas šo tiesas lēmumu.

ES Vispārējās tiesas spriedumu vēl iespējams pārsūdzēt augstākajā instancē - ES Tiesā.

Iepriekš ES Vispārējā tiesa atcēlusi EK lēmumu, ka kafejnīcu tīklam "Starbucks" jāmaksā 30 miljoni eiro nodokļos Nīderlandē, tomēr atstājusi spēkā lēmumu, ka autobūvniekam "Fiat" jāsamaksā līdzīga summa nodokļos Luksemburgai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu