Polijas un Lietuvas prezidenti piemin Žaļģires kaujas 610.gadskārtu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas un Lietuvas prezidenti atzīmē Žaļģires jeb Grīnvaldes kaujas.
Polijas un Lietuvas prezidenti atzīmē Žaļģires jeb Grīnvaldes kaujas. Foto: TOMASZ WASZCZUK / EPA

Polijas un Lietuvas prezidenti trešdien atzīmēja 610.gadskārtu kopš Žaļģires jeb Grīnvaldes kaujas, kas bija viena no lielākajām viduslaiku kaujām Eiropā.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un Polijas prezidents Andžejs Duda piedalījās ceremonijā kaujas norises vietā Polijas ziemeļos.

1410.gadā notikušajā Žaļģires kaujā, sauktā arī par Grīnvaldes vai Tannenbergas kauju, Polijas Karalistes un Lietuvas Dižkunigaitijas apvienotie spēki sakāva Vācu ordeni, apturot jau divus gadsimtus ilgušo krustnešu agresiju uz austrumiem.

Žaļģires kauja notika Austrumprūsijā, pašreizējās Polijas teritorijā.

Kaujas atceres pasākumā piedalījās arī Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis un Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis.

Nausēdam un Dudam arī paredzētas sarunas, kurās tiks apspriesti pašreiz aktuālie jautājumi, tostarp abu valstu attiecības, Eiropas Savienības (ES) darba kārtības jautājumi, Austrumu partnerības iniciatīvas plāni un attiecības ar Krieviju.

Nausēda ir pirmais ārvalstu līderis, kurš apmeklējis Poliju kopš jaunā koronavīrusa pandēmijas sākuma.

Duda otrdien piešķīra Skvernelim vienu no Polijas augstākajiem valsts apbalvojumiem par viņa paveikto dialoga stiprināšanā starp abām valstīm.

Pieminot kaujas gadskārtu, Polijā tradicionāli tiek rīkots vēsturiskās kaujas inscenējums, taču šogad pandēmijas dēļ tas tika atcelts.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu