Lidosta "Rīga" konceptuāli būtu gatava izstrādāt ieceļotāju elektronisko reģistrēšanās sistēmu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Starptautiskā lidosta "Rīga".
Starptautiskā lidosta "Rīga". Foto: Ieva Leiniša/LETA

VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" konceptuāli būtu gatava izstrādāt ieceļotāju elektronisko reģistrēšanas sistēmu, bet vēl nav saņēmusi šādu uzdevumu, pastāstīja lidostas pārstāve Laura Kulakova.

Viņa skaidroja, ka lidosta vēl nav saņēmusi valdības protokollēmumu, vai tai ir dots uzdevums izstrādāt šādu sistēmu, bet konceptuāli ir bijusi runa, ka šo uzdevumu varētu veikt lidosta "Rīga".

Kulakova pastāstīja, ka lidosta ir Eiropas Savienības Aviācijas drošības aģentūras (EASA) Covid-19 ierobežošanas hartas biedrs, tāpēc tai notiek nepārtraukta informācijas apmaiņa ar citiem EASA biedriem par to, kur un kādi risinājumi tiek ieviesti. Konceptuāli lidosta "Rīga" ir pētījusi šādu risinājumu, tāpēc tālāk tas būtu tehnisks darbs.

Primāri šī sistēma būtu izmantojama ielidojošo ieceļotāju reģistrācijai, bet vēlāk to varētu pielāgot citiem transporta viediem. Viņa apstiprināja, ka lidosta saņems šādu uzdevumu no valdības, tad arī sistēmu izstrādās.

Jautāta, cik ilgā laikā lidosta varētu izstrādāt sistēmu pēc valdības lēmuma saņemšanas, Kulakova norādīja, ka pagaidām nav iespējams komentēt, cik ilgu laiku tas prasīs, un tas ir atkarīgs no valdības protokollēmumā noteiktā.

Kā ziņots, Covid-19 izplatības ierobežošanai no ceturtdienas, 16.jūlija, Latvijā tiks reģistrēts ikviens ieceļotājs, kurš ieradīsies valstī, izmantojot starptautisko pārvadātāju pakalpojumus, trešdien valdības ārkārtas sēdē lēma valdība.

Sākotnēji dati tiks iegūti papīra formātā, bet dažu nedēļu laikā tiks izstrādāts risinājums, lai ieceļotāji varētu reģistrēties elektroniski. Prasība reģistrēties attieksies arī uz tiem, kas Latvijā ierodas ar privātajām lidmašīnām un jahtām.

Pēc satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP) sacītā, ieceļotāju elektronisko reģistrēšanas sistēmu izstrādās lidosta "Rīga" - sākotnēji savām vajadzībām, bet vēlāk to varēs pielāgot citās jomās. Vienlaikus Linkaits norādīja uz nepieciešamību nodrošināt lidostā robežsardzes resursus, jo patlaban lidostā fiziski neesot robežsargu, kuriem iesniegt no ieceļotājiem ievāktās anketas. Linkaits piebilda, ka patlaban lidostā dienā tiek ievāktas 2000 ieceļotāju anketas, bet nākotne to skaits varētu sasniegt 5000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu