Pazīmes, kas liecina par nelaimīgu telpaugu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Telpaugi ir tie interjera priekšmeti, kas pieprasa zināmas rūpes un prasmes no īpašnieka. Diemžēl ne visiem ir "ķēriens" uz augu aprūpi - dažkārt šo zaļo iemītnieku uzturēšana sagādā īstas galvassāpes.

Ikviens vēlētos piedzīvot to mirkli, kurā augs pasaka "paldies" un iepriecina savu saimnieku ar kādu ziedu, jaunu lapu vai vismaz zaļu nokrāsu. Tomēr ne visi var būt eksperti augkopībā un zaļojoša auga vietā sagaida pavisam savārgušu stiebriņu. Lūk, pazīmes, kas liecina, ka telpaugs kliedz pēc palīdzības, un kā šo problēmu atrisināt.

Augs sāk strauji augt un izstīdzēt 

Telpaugs, kas sāk ātri audzēt dzinumus vai zarus, mēģina atrast "sauli". Strauja augšana var liecināt, ka augs atrodas pārlieku tumšā vietā un stīdzējot tas cenšas sasniegt saulaināku maliņu. Otrs iemesls, kādēļ augs sāk izstīdzēt, ir mikroelementu trūkums.

Kā risināt?

Pārlieku strauja stiepšanās nozīmē, ka augam pietrūkst saules gaismas, - pārvieto puķupodu uz gaišāku istabas stūri. Ja pārvietošana nelīdz, bagātini augsni ar speciālu mēslojumu, kas paredzēts telpaugiem. 

Neziedēšana

Ja īpašumā ir ziedošs augs, kam teorētiski būtu ik pa laikam jāuzzied, bet tas atsakās to darīt, pie vainas var būt slāpekļa trūkums vai tieši pretēji - pārlieku daudz slāpekļa augsnē.

Kā risināt?

Izstrādā noteiktu augu laistīšanas plānu. Bieži vien slāpekļa pārbagātība vai trūkums veidojas tādēļ, ka tas netiek pareizi mēslots un laistīts. Atceries - augi aktīvajā sezonā, proti, pavasarī un vasarā, ir jāmēslo reizi mēnesī, bet rudenī un ziemā ar mēslošanu jāiepauzē. 

Foto: Unsplash

Dzeltenas lapas

Apdzeltējušas lapas ir izteikts pārlaistīšanas simptoms, kas var rezultēties ar sakņu puvi. 

Kā risināt?

Jau atkal - izstrādā striktu laistīšanas plānu.  Pirms laisti augu, iebāz podā pirkstu piecu centimetru dziļumā - ja jūti mitrumu, labāk izlaid laistīšanas reizi. Ja augsne nespēj izžūt arī pēc nedēļas, varbūt ir vērts apsvērt jauna puķupoda iegādi, pastāv iespēja, ka no puķupoda nespēj izkļūt liekais ūdens un tas uzkrājas augsnē. 

Apdegušas lapas

Ja palūkojoties uz eksotisko augu lapām, tās izskatās apbrūnējušas vai pat apdegušas, iespējams, ka augs nav apmierināts ar intensīvo saules gaismu. Savukārt eksotiskāki telpaugi tādā veidā var signalizēt par pārāk sausu gaisu. 

Kā risināt?

Ja monstera, kalateja vai kāda cita krāšņo lapu īpašniece regulāri izskatās apdegusi, ir vērts pamainīt to atrašanās vietu uz mazāk spožu stūrīti. Ja pie vainas ir sauss gaiss, iegādājies gaisa mitrinātāju vai regulāri apsmidzini augu ar ūdeni. 

Foto: Unsplash

Noliekušies kāti vai lapas

Dažkārt auga stāvs jau pats no sevis izskatās bēdīgs un neapmierināts - te vainīgs ir sausums. 

Kā risināt?

Šo problēmu var izlabot pavisam vienkārši - aplaisti augu, un tas jau tuvākajā laikā atgūs ierasto izskatu. 

Brūnas un sakaltušas lapas

Ja reizi pa reizei augs tiek pie brūnām vai dzeltenām lapām, tas neko traģisku neliecina, un šāda situācija ir uzskatāma par normu. Taču vairākas brūnas lapas ir neveselīga auga pazīme. Šeit pie vainas var būt sausums vai pārlieku daudz vai maz mēslojuma.

Kā risināt?

Liec lietā gaisa mitrinātāju un centies augu aplaistīt biežāk. Ja šie glābšanas pasākumi nelīdz, pārtrauc mēslošanu vai arī tieši pretēji - palutini telpaugu ar specializētu augsnes bagātinātāju. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu