"Swedbank" peļņa Latvijā pirmajā pusgadā - 47 miljoni eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Preses nams, Ķīpsalas pludmale, Swedbank Dvīņu torņi
Preses nams, Ķīpsalas pludmale, Swedbank Dvīņu torņi Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

"Swedbank" peļņa Latvijā šogad pirmajā pusgadā bija 47 miljoni eiro, kas ir par apmēram 16% jeb deviņiem miljoniem eiro mazāk nekā 2019.gada attiecīgajā periodā, aģentūrai LETA pavēstīja bankas mediju attiecību vadītājs Jānis Krops.

Viņš norādīja, ka peļņas samazinājumu galvenokārt ietekmēja lielāku kredītuzkrājumu veidošana. Kredītuzkrājumi šogad pirmajos sešos mēnešos ir sasnieguši 3,5 miljonus eiro, kamēr pērn attiecīgajā periodā kredītuzkrājumi bija 400 000 eiro.

Vienlaikus bankas mājaslapā publiskotais finanšu pārskats liecina, ka 2020.gada pirmajos sešos mēnešos "Swedbank" grupas peļņa Latvijā bija 39,652 miljoni eiro, kas ir par 27,4% mazāk nekā 2019.gada pirmajā pusgadā, bet pašas "Swedbank" peļņa samazinājusies par 26,4% un bija 44,254 miljoni eiro.

"Swedbank" grupas aktīvi 2020.gada jūnija beigās bija 6,997 miljardi eiro, kas ir par 20,1% jeb 1,173 miljardiem eiro vairāk nekā 2019.gada beigās, kad bankas grupas aktīvi bija 5,823 miljardi eiro.

Krops norādīja, ka tīrie procentu ienākumi turpināja pieaugt, ko veicināja kredītportfeļa izaugsme. Šogad pirmajā pusgadā tīrie procentu ienākumi palielinājās par 2% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu. Kredītportfelis audzis par 3%, turklāt pieaugums vērojams gan uzņēmumu, gan arī mājsaimniecību kreditēšanā. Savukārt noguldījumu apmērs palielinājies par 14%.

Tīrie komisiju ienākumi pirmajā pusgadā ir sarukuši par 8%. Iemesls tam ir mazāki ieņēmumi no karšu un maksājumu apkalpošanas. 

Savukārt citi ieņēmumi ir samazinājušies par 10%, ko pārsvarā ietekmēja mazāki ienākumi no apdrošināšanas biznesa, klāstīja Krops.

Kopējie izdevumi gada laikā saglabājušies nemainīgi. Pieaugušas izmaksas, kas saistītas ar darbaspēku, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas risku samazināšanu un ieguldījumiem digitālajos risinājumos. Savukārt administratīvie izdevumi ir samazinājušies.

"Aizvadītajā ceturksnī ierobežojumi pandēmijas dēļ atstājuši nozīmīgu negatīvu ietekmi uz Latvijas ekonomiku, tādējādi ietekmējot arī mūsu darbības rādītājus. Šajā ceturksnī pieredzējām gan strauju klientu aktivitātes samazinājumu, kas atspoguļojās zemākā maksājumu apmērā un pieprasījumā pēc kredītiem, gan arī ātru ekonomiskās aktivitātes atjaunošanos pēc ārkārtējās situācijas beigām," atzīmēja Latvijas "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Reinis Rubenis.

Pēc viņa minētā, pozitīvi vērtējams fakts, ka izsniegto kredītu apmērs, salīdzinājumā ar gadu iepriekš, ir pieaudzis, turklāt kredītportfeļa kvalitāte saglabājusies augsta. 

"Esam īpaši gandarīti, ka grūtības ekonomikā nav aizkavējušas nozīmīgu inovāciju ieviešanu - tagad par "Swedbank" klientu iespējams kļūt attālināti, maksājumus var veikt, zinot vien saņēmēja tālruņa numuru, kā arī ļoti ērti iegūt savu tēriņu analīzi un sākt veidot kaut nelielus uzkrājumus ar Krājrīka palīdzību," piebilda Rubenis.

Bankā arī norādīja, ka otrā ceturkšņa laikā situācija, kas saistīta ar Covid-19 pandēmiju, sāka stabilizēties. Lielas pūles tika pieliktas, lai panāktu nozares mēroga vienošanos, kas paredzētu kopēju banku pretimnākšanu klientiem krīzes brīdī. Kopējā vienošanās lielā mērā balstījās tajos principos, ko "Swedbank" piedāvāja saviem privātpersonu klientiem vēl pirms moratorija izsludināšanas. Savukārt korporatīvajiem klientiem vienošanās tika attiecināta, nosakot kopējo saistību limitu piecu miljonu eiro apmērā. 

"Izprotot sarežģīto situāciju, "Swedbank" turpina atbalsta sniegšanu visiem klientiem - tostarp uzņēmumiem," atzīmēja bankā, piebilstot, ka Covid-19 pandēmijas sākumā tika novērots spēcīgs klientu pieprasījums pēc iespējas atlikt kredītu pamatsummas maksājumus, kas krīzes turpinājumā būtiski saruka. Līdz jūnija beigām ir apstiprināti vairāk nekā 5700 kredītbrīvdienu pieprasījumi privātpersonām un vairāk nekā 2000 juridiskajiem klientiem. Apzinoties, ka atsevišķi klienti vēl aizvien izjūt pandēmijas sekas, iespēja pieteikties pamatsummas atlikšanai ir pagarināta līdz 30.septembrim.

Uzņēmumiem ir sniegts atbalsts arī piemērojot atlaides ikmēneša maksājumos par e-komercijas rīkiem un maksājumu termināļu īri. Tāpat ir īstenots īpašs atbalsts e-komercijas jaunuzņēmumiem. Tikmēr privātpersonām uzlaboti digitālie pakalpojumi, dodot iespēju atrisināt vajadzības attālināti.

2019.gada pirmajā pusgadā "Swedbank" grupa Latvija strādāja ar peļņu 54,595 miljonu eiro apmērā, bet pašas "Swedbank" peļņa bija 60,1 miljons eiro.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu