Reiz par nelielu summu iegādāts "zudušais meistardarbs" pārdots izsolē par $ 9 miljoniem (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Ķīnas porcelāna vāze, kas reiz iegādāta par 44 sterliņu mārciņām un ilgus gadus atradusies kādas sievietes lauku mājā, šomēnes izsolē Honkongā pārdota par deviņiem miljoniem ASV dolāru, vēsta ASV raidsabiedrība CNN. 

Izsoļu nama “Sotheby's” pārstāvji reto vāzi nodēvējuši par “zudušo meistardarbu”, kas pēdējos 50 gadus atradies lauku mājā kādā Centrāleiropas valstī. Šajā mājā dzīvojuši arī vairāki saimnieces suņi un kaķi. 

18.gadsimta vāze tikusi izgatavota kā dāvana Ķīnas imperatoram Cjaņlunam, kurš Ķīnā valdīja vairāk nekā 60 gadus. 

Foto: AP/Scanpix

“Tas ir brīnums, ka šī ļoti trauslā vāze izdzīvojusi pusgadsimtu mājā, kur mitinājušies neskaitāmi mājdzīvnieki,” pirms izsoles norādīja “Sotheby's” Āzijas struktūrvienības vadītājs Nikolass Čovs. 

Izsoļu nama pārstāvji arī informēja, ka šāda dizaina dubultsienu vāzes ir ļoti retas, jo to ražošanā izmantotā tehnoloģija Ķīnā pielietota vien 1742. un 1743.gadā.

“Sotheby's” nemin konkrētu valsti, kurā vāze atradusies. Izsoļu nams vien norāda, ka vērtīgo vāzi uzgājis Amsterdamā bāzētais mākslas darbu konsultants Johans Bošs van Rozentāls. 

Tiek uzskatīts, ka vāzes līdzšinējā īpašniece, kurai vairāk nekā 80 gadi, to saņēmusi mantojumā. 

Foto: AP/Scanpix

Vērtīgo priekšmetu van Rozentāls atklājis, kad kundze bija viņu uzaicinājusi novērtēt viņas Ķīnas mākslas darbu kolekciju. 

Vāzi rūpīgi izpētīja “Sotheby's” eksperti, kuri atklāja, ka informācija par to atrodama Ķīnas impērijas informācijas arhīvos. Vāze kādreiz atradusies pilī Pekinas Aizliegtajā pilsētā. Arhīvos arī atrodama informācija, ka imperators Cjaņluns slavējis šīs vāzes dizainu.

“Sotheby's” arī noskaidroja, ka vāze jau 1954.gadā pārdota ar izsoļu nama starpniecību. Toreiz par to tika samaksātas 44 sterliņu mārciņas, kas atbilst aptuveni 1500 ASV dolāriem mūsdienu naudā. 

1954.gadā vāze pārdota vēlreiz - par 80 sterliņu mārciņām.

Foto: AP/Scanpix

Šī vāze ir kārtējais Ķīnas mākslas artefakts, kas pēdējo gaudu laikā izsolē pārdots par iespaidīgu summu. 

2010.gadā vēl viena imperatora Cjaņluna ēras vāze izsolē tika pārdota par 68 miljoniem ASV dolāru. Šī vāze tika atrasta kādā mājā Londonā. 

Savukārt vāze, kas tika atrasta kurpju kastē kādas mājas bēniņos Francijā, 2018.gadā izsolē tika pārdota par 16,2 miljoniem eiro.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu