Vai galva apzinās, ka tā ir nocirsta? (4)

Marijas Antuanetes giljotinēšana. Nezināms autors Foto: Wikipedia.org
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Jau kopš giljotīnas ieviešanas šis eksistenciālais jautājums ir nodarbinājis gan mediķus, gan filozofus, gan rakstniekus. Daudzi apgalvojumus par to, ka nocirsta galva vēl zināmu laiku izrāda dzīvības pazīmes, dēvē par urbāno mītu. Vēstures zinātņu doktore Linsija Ficherisa, kura specializējas medicīnas vēsturē, šim jautājumam ir pievērsusies profesionāli un sameklējusi vairākas arhīvu liecības par pēcnāves eksperimentiem ar giljotinētām galvām. Šo un citus savus pētījumus viņa apraksta blogā "The Chirurgeon's Apprentice".

Ātra un žēlsirdīga nāve

Kaut arī giljotīna savu nosaukumu aizguvusi no ārsta Žozefa-Ignasa Giljotīna uzvārda, viņš, pretēji daudzviet sastopamajai versijai, nav nedz šī mehānisma izgudrotājs, nedz izgatavotājs. Turklāt visu savu atlikušo dzīvi Giljotīns dedzīgi iebilda pret šī nāves rīka saukšanu viņa vārdā.

Dažādu ātrās nogalināšanas mehānismu apraksti Eiropas hronikās un literatūrā sastopami jau kopš 1210. gada. Taču modernās giljotīnas konstrukcijas pamatā ir Halifaksas ešafots - nāves rīks, kurā tika izmantots krītošs, virvē iesiets cirvja asmens un kurš tika lietots Anglijā no 13. gadsimta līdz pat 1650. gadam, kad Olivers Kromvels aizliedza tā izmantošanu.

Tomēr zināmi nopelni šī rīka, ko sākotnēji dēvēja par luizeti, radīšanā Giljotīnam ir. Viņš bija ārsts, Apgaismības ideju piekritējs un kaismīgs nāves soda pretinieks, taču laikmetā, kurā dzīvoja Giljotīns, par nāves sodu aizliegšanu varēja tikai sapņot.

Tāpēc Giljotīns izvēlējās mazāko no ļaunumiem - viņš mēģināja pārliecināt Francijas karali Luiju XVI atteikties no nāvessoda izpildīšanas uz moku rata un piedāvāja savu žēlsirdīgās nogalināšanas koncepciju,

kas paredzēja uzlabota un pilnveidota mehānisma uzkonstruēšanu, par piemēru ņemot Halifaksas ešafotu un citus paraugus.

Pirmo luizetes prototipu uzbūvēja franču ķirurgs un fiziologs Antuāns Luī un vācu inženieris Tobiass Šmits. Konstruēšanas procesā ar padomiem esot piedalījies arī Luijs XVI - viņš, piemēram, ieteicis, ka asmenim jābūt nevis sirpjveida, bet gan taisnu malu un novietotam ieslīpi.

Masu iznīcināšanas ierocis

1789. gada 10. oktobrī Žozefs-Ignass Giljotīns vērsās pie Nacionālās asamblejas ar ierosinājumu visus nāvessodus izpildīt tikai, "ar vienkārša mehānisma palīdzību nocērtot galvu". Sekoja garas diskusijas, taču karalis, jūtot pūļa aizvien pieaugošo neapmierinātību ar nāvi uz moku rata, 1791. gadā aizliedza izmantot šo nāves rīku. Asamblejai nu nācās domāt, ar ko to aizvietot, un atbilde, par laimi, jau bija gatava - atlika tikai pieslīpēt esošo prototipu, un franču galvas turpmāk tiks nocirstas ātri un žēlsirdīgi.

Pirmais nāvessods ar jauno rīku tika izpildīts 1792. gada 25. aprīlī. Pirmais klients - lielceļa laupītājs Nikolā Žaks Peltjē.

Tobrīd jau pilnā sparā norisinājās Franču revolūcija, konkrētāk, Lielā terora laiks, kura īstenošana bez giljotīnas būtu bijusi daudz darbietilpīgāka. Tiek lēsts, ka 1793. - 1794. gadā Francijā uz ešafota kāpa vismaz 17 000 cilvēku, tai skaitā arī pats Luijs XVI un viņa dzīvesbiedre Marija Antuanete.

Meklējot dzīvības pazīmes

Taču jau drīz vien sabiedrībā radās aizdomas par to, ka šī nogalināšanas metode varētu nebūt tik humāna, kā šķiet pirmajā brīdī. Giljotīnas zibensātrais un ķirurģiski precīzais cirtiens, iespējams, garantēja to, ka nocirstā galva vēl brīdi saglabā apziņu. Stāsts par kādai franču aristokrātei (dažās stāsta versijās tiek apgalvots, ka tā bijusi pati Marija Antuanete) nocirsto galvu, kura iespļāva pūlī pēc tam, kad bende to bija pacēlis, lai parādītu publikai, visticamāk, pieskaitāms urbānajiem mītiem, taču ir arī piezemētākas liecības par dzīvības izpausmēm pēc giljotinēšanas - kāds Šarlotes Kordē nāvessoda izpildē klātesošais esot stāstījis, ka nocirstās galvas acīs "bijusi nojaušama apziņas klātbūtne, un skatiens kļuvis baiss".

Jau 18. gadsimta beigās daži ārsti veica eksperimentus ar nocirstajām galvām un konstatēja tajās "dzīvības un saprāta pazīmes".

Taču pirmie konkrētie pierādījumi, kurus izdevies atrast Ficherisai, attiecas uz 100 gadus nesenāku pagātni. 1884. gadā Žans Batists Vinsents Labors valdības uzdevumā eksperimentēja ar noziedzniekiem nocirstajām galvām, laižot caur tām elektrisko strāvu. Viņa piezīmēs rakstīts, ka viena no tām pavērusi aci, it kā "mēģinot saprast, kur atrodas un kas tā par dīvainu elli".

Ficherisa atsaucas arī uz kādu 1892. gadā publicētu avīzes rakstu, kas stāsta par kādu notiesāto, kurš vienojies ar savu brāli, ka tas pēc soda mēģinās saskatīt nocirstajā galvā dzīvības pazīmes. Diemžēl sensācija izpalika, jo brālis esot nokavējis uz soda izpildi.

Tomēr visdetalizētāko un arī vispārliecinošāko liecību par dzīvi pēc giljotinēšanas ir dokumentējis doktors Gabriels Berī. 1905. gadā viņš piedalījās slepkavas Anrī Langila giljotinēšanā. Viņa piezīmes ir daiļrunīgas un šausminošas.

"Nocirstās galvas acu plakstiņi un lūpas vēl piecas sešas sekundes turpināja neregulāras, bet ritmiskas kontrakcijas...

es skaļi iesaucos: "Langil!", un nogalinātā plakstiņi lēni, bez jebkādām spazmiskām kustībām pavērās un aizvērās. Es iesaucos vēlreiz, un Langila plakstiņi pavērās atkal un viņa nenoliedzami dzīvais skatiens pievērsās man. Uz trešo saucienu galva vairs nereaģēja."

To, vai Berī pētījumi šai jomā bija pēdējie, mēs varam tikai minēt. Taču, paturot prātā faktu, ka pēdējais nāvessods ar giljotīnu Francija tika izpildīts 1977. gadā, Langils, visticamāk, nebija pēdējais pēcnāves eksperimentu objekts, pieļauj Linsija Ficherisa.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu