Kāpostu un galda biešu cenas gada laikā samazinājušās divas reizes (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izstāde "Riga Food 2015" Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā.
Izstāde "Riga Food 2015" Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā. Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijā baltie galviņkāposti šogad maijā maksāja par 51% mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā, savukārt galda biešu cena samazinājusies par 48%, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta apkopotie dati.

Vienlaikus balto galviņkāpostu cena mēneša laikā - šogad maijā salīdzinājumā ar aprīli - nav mainījusies, kamēr galda biešu cena mēneša laikā pakāpusies par 6%. 

Dārzeņu tirdzniecības apgrozījums Latvijā šogad pirmajā ceturksnī veidoja 31 miljonu eiro, kas ir par 10% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. Latvijas eksportēto dārzeņu vērtība palielinājusies par 8%, savukārt importa - par 10%.

2020.gada pirmajā ceturksnī Latvijas eksportēto dārzeņu apmērs bija 5348 tonnas, kas ir par 4% mazāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. Visvairāk eksportētie dārzeņi šajā periodā bijuši tomāti - 25% no kopējā dārzeņu eksporta apjoma, kāposti - 17%, sīpoli - 16%, gurķi - 8% no kopējā dārzeņu eksporta apjoma. 

Latvijas galvenās partnervalstis tomātu eksportā bija Igaunija (70% no kopējā ārvalstīs realizētā apjoma) un Lietuva (30%). Arī galvenās Latvijas kāpostu eksporta partnervalstis pirmajā ceturksnī bija Igaunija, uz kuru izvesti 70% no kopējā ārvalstīs realizēto kāpostu apmēra, un Lietuva - 30%. Tāpat Latvijas galvenie sīpolu ārvalstu realizācijas tirgi pirmajā ceturksnī bija Igaunija (65%) un Lietuva (32%).

Latvijā šā gada pirmajā ceturksnī importējusi dārzeņus 23,1 miljona eiro vērtībā, kas ir par 10% vairāk nekā 2019.gada attiecīgā periodā. Lielāko dārzeņu importa īpatsvaru apmēra ziņā veidoja tomāti (28%), sīpoli (16%), burkāni (15%), gurķi (10%). 

Latvijā importēto tomātu apmērs šogad pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn ir audzis par 10%, bet sīpolu - samazinājies par 38%, kamēr burkānu imports sarucis par 16%, bet gurķu - par 9%. Visvairāk dārzeņus Latvija pirmajā ceturksnī pēc pārdotās produkcijas apjoma importēja no Lietuvas (26%, tostarp 42% burkānu un 32% sīpolu), Spānijas (25%, tostarp 33% tomātu un 16% gurķu) un Nīderlandes (18%, tostarp 43% tomātu un 29% sīpolu).

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu