Portlendas mērs pieprasa izvest federālos spēkus, apsūdz tos pilnvaru pārsniegšanā (4)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Portlendas mērs Teds Vīlers pieprasījis ASV federālo spēku izvešanu no pilsētas, jo tie bīstami eskalējot situāciju, pielietojot pret protestētājiem nekonstitucionālu taktiku.

Ar šo paziņojumu Oregonas pavalsts lielākās pilsētas galva nācis klajā pēc nakts, kuras laikā tika aizdedzināta policistu biedrības ēka.

Vīlers apgalvo, ka federālo spēku taktika ielu attīrīšanai no nekārtību cēlājiem, tos savācot autofurgonos un aizvedot prom, tikai eskalējot jau ilgstošo spriedzi starp protestētājiem un policiju. Mērs norādījis, ka federālie spēki šajā operācijā nestādoties priekšā aizturētajiem un izmantojot netrafarētus automobiļus.

Federālo spēku klātbūtne "patiesībā ved pie lielākas vardarbības un lielāka vandālisma," apgalvo mērs. "Viņi šeit ir nevēlami. Mēs viņus neesam šeit aicinājuši. Patiesībā mēs vēlamies, lai viņi dotos prom."

Oregonas ģenerālprokurors un Amerikas Pilsonisko brīvību savienība (ACLU) piektdienas vakarā iesniedza tiesā prasību pret federālo valdību, apsūdzot to pilnvaru pārsniegšanā, kas izpaudusies kā miesas bojājumu nodarīšana un draudu izteikšana "miermīlīgiem protestētājiem".

Iekšzemes drošības ministrijas aģenti uz Portlendu aizpagājušajā nedēļā tika nosūtīti pēc tam, kad prezidents Donalds Tramps brīdināja, ka nedēļām ilgo nekārtību apslāpēšanai tiks pielietoti federāli spēki.

Grautiņi Portlendā, tāpat kā citviet ASV, sākās kā protesti pret policijas šķietamo nežēlību un rasismu, ko izraisīja melnādainā Džordža Floida nāve policijas aizturēšanas operācijā.

Tramps svētdien tviterī norādījis, ka federālā valdība cenšas Portlendai palīdzēt, nevis kaitēt.

Viņš uzsvēris, ka pilsētas vadība zaudējusi varu, ko pārņēmuši "anarhisti un musinātāji". Prezidents piebildis, ka vietējās varasiestādes jau mēnešiem ilgi demonstrējušas bezdarbību.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu