Zivs, kas ir tik melna, ka ir gandrīz neredzama (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Jūras dzīļu melnajā tumsā, kur teju vispār neiesniedzas neviens gaismas stars, nieka viens fotons var sabojāt šīs melnās zivs aizsegu.

Tagad zinātnieki atklājuši vismaz 16 ultramelno zivju sugu. Katra šo sugu zivs ir aprīkota ar īpašu ādu, kas medībās jūras dzīļu tumsā ļauj tām būt nepamanāmām. Absorbējot 99,95 procentus fotonu, dzīļu melnā tumsa šai zivij ir ideāls aizsegs. Pat nokļūstot zivs tuvumā, ir redzams vien vārgs tās siluets.

Foto: Reuters/ScanPix

“Nav svarīgi, kā tu novietoji gaismas vai kameras, šīs zivis burtisku uzsūca visu gaismu,” stāstīja zooloģe Kārena Osborna, kura jūras dzīlēs centās nofotografēt šo apbrīnojamo radījumu.

Vēlāk laboratorijā zinātnieku komanda rūpīgi izanalizēja melno zivju ādu.

Visu sugu īpatņiem bija ultramelns eksterjers, kas atstaroja mazāk nekā 0,6 procentus pieejamās gaismas, savukārt 16 sugu īpatņu eksterjers atstaroja mazāk nekā 0,5 procentus gaismas. Šis tumsas aizsegs, iespējams, evolucionēja, lai varētu absorbēt ienaidnieku vai upuru izdalīto bioluminiscējošo gaismu.

Foto: Reuters/ScanPix

“Šī nelielā atstarošanās spēja ierindo šīs jūras dzīļu zivis melnāko zināmo dzīvnieku vidū uz zemes,” raksta pētnieki.

Izanalizējot apbrīnojamās zivs ādas struktūru, zinātnieki atklāja, ka pigmenta šūnas ādā ir novietojušās ļoti tuvu viena otrai, kas arī ir iemesls zivju melnumam. Vienas sugas zivīm melnas bija arī iekšas, iespējams, lai slēptu aprītā medījuma izdalīto gaismu.

Foto: Reuters/ScanPix

Izpratne, kā šī vienkāršā, bet ārkārtīgi efektīvā sistēma darbojas, var ļaut mums uzlabot pašiem savas maskēšanās tehnoloģijas.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Current Biology”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu