Gardi un kaislīgi jeb kā aizritēja ceturtie vīndaru svētki Straupē

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 19. jūlijā, vēsturiskajā Straupes Zirgu pastā jau ceturto gadu kopā pulcējās Latvijas labākie vīndari, lai piedāvātu Straupes svētku viesiem nobaudīt Latvijas augļu, ogu un ziedu vīnu daudzveidīgās garšu nianses. Šogad notika arī kāda pavisam aizraujoša nodarbe gardēžiem – vīna un ēdiena “precināšana”.

Šī jūlija saulainā nogale bija kā radīta, lai Straupes svētkos vienviet pulcētu vairākus desmitus cilvēku, kas mīl labu ēdienu, dzērienu un pašmāju čaklo roku darinājumus.

Svētkos klātienē bija jūtams omulīgs un jautrs noskaņojums, kas tā vien mudināja katru uzzināt, nogaršot un arī iegādāties līdzņemšanai ko vēl neredzētu ar zīmi "Ražots Latvijā". 

Foto: Publicitātes foto

Starp citu, Lauku labumu tirdziņa jeb Slow Food Straupe pirmsākumi meklējami jau pirms četrpadsmit gadiem, kad, sapulcējoties domubiedriem, tika radīta koncepcija vietai, kur var iegādāties vietējos kvalitatīvos un sezonālos zemnieku ražojumus.

Tirdziņa popularitāte auga, un kļuva nepieciešamas jaunas vēsmas. Tā dzima ideja līdzās pašmāju čaklajiem zemniekiem pieaicināt komandā Latvijas atzītākos vīndarus, un dzima Vīndaru svētki. 

Foto: Publicitātes foto

“Vīndaru svētki, kas radās pirms četriem gadiem, tika iecerēti, lai popularizētu vietējās vīna darīšanas tradīcijas un pašus vīndarus, kas savu produkciju realizē mūsu tirdziņā,” stāsta tirdziņu ilggadēja organizatore Baiba Smilga.

Šajos svētkos bija iespēja tikties ar Latvijas pieredzējušākajiem vīndariem, kas apvienojušies Latvijas Vīnkopju un Vīndaru biedrības projektā “Latvijas vīna tūre” (www.latvijasvinature.lv). Tie ir cilvēki, kas ciena vīna kultūru un apzinās to, cik dažreiz šis vīna darīšanas process var būt sarežģīts. Īpaši Latvijā. Cik daudz tas prasa cilvēka iedvesmas, rūpīgu un pacietīgu darbu, stipru mērķtiecību, cīņu ar stereotipiem un galu galā - ticību saviem un dabas spēkiem, kas kopā spēj radīt ko īpašu – vīnu!

Foto: Publicitātes foto

“Šodien ir izdevies laiks, burvīgs vīns, jauki vīndari. Ir prieks te būt jau ceturto gadu un to visu novērtēt klātienē. Kā jau vienmēr, mūs visus gaida arī kāds uzdevums un pārsteigums. Šogad mums ir uzdevums sapārot jeb precināt 12 pašmāju augļu, ogu un vīnogu vīnus ar divpadsmit brīnišķīgiem, restorānu gatavotiem ēdieniem. Tas nebūt nav vienkāršs uzdevums, lai būtu izcils rezultāts. Tāpēc patiešām būs interesanti uzzināt rezultātus,” svētku atklāšanas uzrunā runā Latvijas vīnu un vīndaru biedrības valdes priekšsēdētājs Ričards Ivanovs.

Foto: Publicitātes foto

Šogad Straupes vīndaru svētkos Latvijas vīnu un ēdienu saderības vērtēšana bija nopietnāka kā jebkad. “Sapārošanas” jeb “precināšanas” ekspertu vidū bija vieni no Latvijas labākajiem vīnziņiem – Jānis Kaļķis, Agnese Gintere un šefpavārs Māris Jansons. Kāpēc šī saderības meklēšana jeb “precināšana” ir tik svarīga?

Kā uzskata Latvijā vadošais vīnzinis Jānis Kaļķis, nepareizi izvēlēts vīns pie ēdiena var maltīti padarīt nebaudāmu un otrādi – arī ēdiens var izbojāt vīna garšu. Mīlestības šajā pārī nebūs! “Vīnziņa galvenais pienākums, “precinot” ēdienu ar vīnu, ir piemeklēt labāko vīnu, kurš papildinās konkrēto ēdienu un radīs izcilas garšas baudījumu. Ja vīns ir piemeklēts pareizi, tad, vīna un ēdiena garšām caurvijoties, tie radīs papildu garšas nianses un padarīs jūsu maltīti neaizmirstamu!” Šāds tad arī bija ekspertu galvenais uzdevums!

Foto: Publicitātes foto

Žūrijas locekļiem, kuri vairāku stundu garumā “precināja” 12 ēdienus ar 12 pašmāju vīniem, jautājām - kādi bija lielākie pārsteigumi?

Pavārs Māris Jansons: “Mans pārsteigums bija tāds, ka vīns var smaržot un arī garšot pēc siera. Soira siers perfekti sagāja kopā ar pieneņu vīnu.”

Vīnzine Agnese Gintere: “Es nebiju iedomājusies, ka pie jēra, kas ir sarkanā gaļa, es justos komfortabli pielikt vīnu, kas ir gaišākā krāsā. Pie jēra man ļoti patika sausais mežābolu vīns, kurā bija skaisti tanīni, kas saderēja ar gaļu.

Vīnzinis Jānis Kaļķis: “Ēdienu – dzērienu saderībā lomu spēlē viss: struktūra, skābums, garša, pēcgarša, aromātu saderība utt. Bet ir brīži, kad, ja uz šķīvja ir kosmoss, tad arī glāzē ir jābūt kosmosam. Pārsteigums bija fermentētā ķiploka – šokolādes deserts, kam mēs arī pievienojām biešu vīnu!”

Vīna un ēdiena pāri

Īpašas ēdienkartes sagatavojuši šefpavāri, Slow Food Latvija šefpavāru alianses biedri.

Ēriks Dreibants (Pavāru māja Līgatnē)

  • Fermentētu ķiploku un šokolādes deserts ar lācenēm - "Jokas" / biešu vīns

Ingmārs Ladigs (“Re’chef” virtuve)

  • Biezpiena kunkulis ar vasaras ogām - "Naukšēni"/ Ķiršu pussaldais
  • Cāļa balotīne ar vasaras dārzeņu salātiem - "Tērvetes vīni"/ Aveņu pussausais
  • Meža sēņu tarte ar lapu salātiem un zaļumiem - "Mednieki"/Dzirkstošie āboli

Renārs Purmalis (restorāns “Buržujs”)

  • Svaigu austeru izlase no Francijas (La Famille Boutrais) - "Lubānas vīnotava"/ Ābolu sausais
  • Soira siera izlase ar ievārījumu, siera našķis ar tomātiem - "Cremon"/ Pieneņu vīns
  • Sidrabjērs ar jaunajiem dārzeņiem, ceptiem zirņu dīgstu salātiem un grilētu kāpostu/ "Līgatnes vīna darītava"/Ābolu sausais (no mežābola)
  • Melleņu - baltās šokolādes muss ar svaigām meža mellenēm - "Tēviņu mājas vīns"/Aveņu pussaldais
  • Gaileņu kapučino ar svaigi ceptas skābmaizes šķēli karamelizētu "Straupes" sviestu un savvaļas zaļumiem - "Durbes veltes"/Dzērveņu pussausais

Juris Pētersons (viesnīcas “Villa Santa” restorāns)

  • Sāļās karameles tarte ar piena šokolādes mīksto biskvītu un kafijas saldējumu - "Aizputes vīna darītava"/Aroniju saldais
  • Spinātu salāti ar sviestā ceptām tīģergarnelēm, svaigo avokado "Grana Padano" sieru un ingvera laimu mērci - "Mazburkas"/ vīnogu vīns
  • Cepeškrāsnī cepta fazāna krūtiņa ar zemeņu - avokado salsu un marakujas mērci un plaucētiem sezonas dārzeņiem -  "Zilver" /aroniju pussausais.

Par tradīciju kļuvusi ir īpašā svētku vīna darīšana no apmeklētāju atnestajiem augļiem un ogām, kuri tika sabērti vienā mucā. Runā, ka pagājušajā gadā piemests pat tomāts, kas arī esot veiksmīgi nonācis vīnā. Arī šogad ar aplausiem svētku viesi sagaidīja Kitiju, kura mūzikas pavadībā ar kājām sāka dabas velšu mīcīšanu.

Foto: Publicitātes foto

Patīkami, ka vides saudzēšanas labad svētkos netika lietotas nedz plastmasas, nedz papīra glāzes. Pie ieejas varēja iegādāties stikla glāzes un glāžu turētājus. Ja esi bijis jau iepriekšējā gadā – droši ņem līdzi pērnā gada glāzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu