Luksusa mājas briesmās: Austrālijā erozijas dēļ draud iebrukt bagātnieku villas (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Austrālijā, Jaundienvidvelsā, pie okeāna uzbūvēto namu saimniekiem pamatīgas raizes sagādā erozija. Strauji brūkošais krasts draud kuru katru brīdi sabrucināt vairākus desmitus luksusa klases ēku.

Sidnejas ziemeļu daļā evakuētas vairāk nekā 40 ģimenes, kurām piederējušas mājas pašā okeāna krastā. Vairāku miljonu vērtie krastā esošie īpašumi jau tuvāko dienu laikā var tikt sabrucināti un aizskaloti, vēsta portāls "CNN".

Foto: AP/Scanpix

Pagājušās nedēļas nogalē iedzīvotājus pārsteidza neparasti augsti viļņi, kas gandrīz sasniedza piekrastes privātmājas, salaužot kāpnes un pagalmu žogus okeāna pusē. Savukārt jau nākamajās dienās dažu iedzīvotāju pagalmus burtiski aprija ūdens, bet lieveņi un balkoni tika nolauzti. Vietējās instances pēc sūdzību saņemšanas nekavējoties izsludināja ārkārtas stāvokli un jau tuvāko stundu laikā mudināja iedzīvotājus evakuēties.  

Patlaban pašvaldības iestādes apdraudētajām luksusa ēkām ir pārtraukušas elektrības, ūdens un gāzes piegādi, bet pašas privātmājas ir nožogotas. 

Jāteic, ka māju iedzīvotājus šī krīze nav pārsteigusi nesagatavotus - krastā dzīvojošie jau kopš 2016. gada vētras postījumu likvidēšanas ir izstrādājuši vairākas iniciatīvas, kas paredz krastu stiprināšanu un īpašas jūras sienas izveidi, kas potenciāli pasargātu privātmājas no postošām vētrām un spēcīgajiem okeāna viļņiem. Tomēr pašvaldība ilgstoši neesot reaģējusi un rīkojusies, ziņo "CNN".

Foto: AP/Scanpix

Sidnejas krastā atrodas aptuveni 39 000 ēku, kuras apdraud krasta erozija. Kopš 1970. gadiem Sidnejas krasti daudzviet ir nobrukuši, rezultātā  cietušas arī privātmājas, taču problēma ir saasinājusies pēdējos gados, pieaugot klimata pārmaiņām. Tikai pērn Sidnejas varasiestādes ir sākušas plānot īpašas jūras sienas uzstādīšanu, kas bloķētu viļņus un nepieļautu eroziju. 

Austrālijas Ģeozinātnes aģentūras dati norāda, ka jau 2100. gadā aptuveni puse Austrālijas krasta līnijas būs mainījusies un aptuveni puse no šobrīd esošajām smilšu pludmalēm būs zudušas. 

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu