Starp cūkkopju lielākajiem izaicinājumiem joprojām ir Āfrikas cūku mēris

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cūkas. Ilustratīvs foto.
Cūkas. Ilustratīvs foto. Foto: FABRIZIO BENSCH / REUTERS

Starp Latvijas cūkkopju lielākajiem izaicinājumiem joprojām ir Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatība un tā ierobežošana mājas cūku saimniecībās, sacīja Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece.

Viņa atgādināja par nesen konstatētajiem ĀCM uzliesmojumu gadījumiem mājas cūkām uzņēmuma "Korkalns" un zemnieku saimniecības "Kalna dzenīši" mājas cūku novietnēs Skrundas novada Rudbāržu pagastā.

Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja piebilda, ka Rudbāržu pagastā nav citu komerciālo cūku audzētāju bez saimniecībām, kurās ĀCM jau konstatēts. Taču tik un tā tas nozarei ir liels zaudējums. "Notikušais arī novadam ir ļoti liels zaudējums, jo tās ir darba vietas un ieņēmumi cilvēkiem. Ļoti gribētos cerēt, ka saimniecības spēs atgūties un atsākt ražošanu," viņa sacīja.

Lejniece teica, ka pagaidām nav zināmi ĀCM izplatības cēloņi abās saimniecībās Rudbāržu pagastā. Tos varēs noteikt tikai Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) epidemioloģiskās izmeklēšanas rezultātā.

Pēc viņas atgādinātā, tieši vasarā - no maija līdz septembrim - risks ienest ĀCM vīrusu mājas cūku saimniecībās ir ievērojami lielāks, jo meža cūku barus ir kuplinājuši pavasarī dzimušie sivēni, tādējādi uzturot meža cūku populāciju un vīrusa klātbūtni dabā. Savukārt pagalmos un pļavās, kurās meža cūkas mēdz ieklīst, zeļ zāle un citas dabas veltes, ko nekādā gadījumā nedrīkst izbarot mājas cūkām.

"Stāstām un atgādinām saimniecībām par jebkura riska izvērtēšanu, ņemot vērā karsto laiku, kad ĀCM izplatības risks pastiprinās, kā arī vīrusa izplatību mežacūku populācijā," viņa sacīja.

LETA jau ziņoja, ka piektdien, 17.jūlijā apstiprināti ĀCM uzliesmojumi mājas cūkām Skrundas novada Rudbāržu pagasta mājas cūku novietnēs ar kopumā 11 500 mājas cūkām, tostarp ĀCM konstatēts novietnē uzņēmumā "Korkalns" un zemnieku saimniecības "Kalna dzenīši".

PVD vairākkārt aicinājis, lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas ar ĀCM un neizbēgamas to likvidēšanas, jānovērš tiešs un netiešs cūku kontakts ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem, nedrīkst lietot tādus pakaišus, kuriem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki. Tāpat cūkām nedrīkst izbarot virtuves atkritumus, zaļbarību, tostarp pagalmos pļauto zāli, termiski neapstrādātus kartupeļus un citas dabas veltes.

Aizsardzībai pret ĀCM ūdeni dzīvnieku dzirdināšanai neņemt no atklātām ūdenstilpnēm, bet, kopjot dzīvniekus, jāizmanto tikai šim darbam paredzēts apģērbs un apavi, kuri netiek valkāti ārpus novietnes. Tāpat pie ieejas novietnē jānodrošina apavu dezinfekcija, kā arī novietnē jāveic regulāri tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumi. Tāpat rūpīgi jādezinficē fermas teritorijā iebraucošie transportlīdzekļi. Ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Latvijas Cūku audzētāju asociācija mērķis ir labvēlīgas ekonomiskās un politiskās vides izveidošana cūkkopības nozares attīstībai Latvijā, ievērojot starptautiskās integrācijas aspektus. Tās uzdevumi ir pārstāvēt cūku audzētāju intereses valsts institūcijās un organizācijās, kā arī nevalstiskajās organizācijās un ārvalstīs un veidot un attīstīt kautuvju un pārstrādes jaudu, panākot maksimāli iespējamo ietekmi tās pārvaldē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu