Otrdien, veicot 1613 testus, atklāti 4 jauni Covid-19 gadījumi (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Covid-19" analīžu paraugi mēģenē
"Covid-19" analīžu paraugi mēģenē Foto: Evija Trifanova/LETA

Aizvadītajā diennaktī Latvijā veikti 1613 Covid-19 testi, atklājot četrus jaunus saslimšanas gadījumus ar Covid-19, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

SPKC rīcība esošā informācija liecina, ka divi saslimušie bijuši kontaktā ar citu saslimušo, savukārt vēl divi saslimušie atgriezušies no ārzemēm.

No pagājušajā diennaktī reģistrētajiem jaunajiem inficētājiem divi dzīvo Rīgā, viens Jūrmalā un vēl viens Salaspils novadā. Līdz ar to Rīgā ar Covid-19 inficēto skaits ir pieaudzis līdz 80 cilvēkiem, bet Jūrmalā un Salaspils novadā nepārsniedz piecu gadījumu robežu.

Pa vienam saslimušajam ir vecuma grupās no 10 līdz 19 gadiem, no 20 līdz 29 gadiem, no 30 līdz 39 gadiem un no 40 līdz 49 gadiem.

Līdz šim valstī veikti 185 223 Covid-19 izmeklējumi, un saslimšana konstatēta 1197 personām. Atveseļojušies ir 1045 līdz šim ar Covid-19 sasirguši cilvēki.

Latvijā mirusi 31 ar Covid-19 inficēta persona jeb 2,6% no reģistrētajiem inficētajiem.

Kā liecina Nacionālā veselības dienesta dati, pēdējās diennakts laikā jauni pacienti ar Covid-19 slimnīcās nav ievietoti, savukārt viens pacients no tām izrakstīts. Līdz ar to kopā stacionāros ārstējas divi pacienti: visi pacienti ar vidēji smagu slimības gaitu. Kopā no stacionāriem izrakstīti 188 pacienti, starp kuriem ir gan tie, kas izveseļojušies, gan tie, kas miruši.

Pēc Covid-19 uzliesmojuma, kas bija reģistrēta pirms divām nedēļām, pagājušajā nedēļā Latvijā bija vērojama mazāka slimības izplatība. Nedēļā no 6.jūlijā Latvijā tika reģistrēti 47 jauni saslimšanas gadījumi, savukārt pagājušajā nedēļā slimība konstatēta 18 cilvēkiem.

Pēdējos mēnešos Latvija atvieglojusi Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus, taču slimības uzliesmojumu dēļ valdība pirmo reizi bija lēmusi par nelielu ierobežojumu atjaunošanu sabiedriskajā ēdināšanā jeb "skrūvju maigu pievilkšanu".

Pētījums: Bērni pēc Covid-19 izslimošanas sūdzas par ilgstoši paaugstinātu temperatūru, neizskaidrojamu nogurumu un ožas zudumu

Bērni pēc Covid-19 izslimošanas sūdzas par ilgstoši paaugstinātu temperatūru, galvas sāpēm, locītavu sāpēm, neizskaidrojamu nogurumu, arī pilnīgu ožas zudumu, liecina Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) veiktais pētījums.

Kā informēja slimnīcas pārstāvji, pēc BKUS aicinājuma atsaukties vecākus, kuru bērni pārslimojuši Covid-19, kopumā slimnīcā vērsušies 28 pacientu vecāki. Pētījuma mērķis ir veselības stāvokļa izvērtēšana un turpmāka dinamiska novērošana Bērnu slimnīcā.

Šobrīd pētījumi tiek turpināti, bet pirmie rezultāti uzrāda, ka astoņi no 28 bērniem, kuri kādu laiku atpakaļ pārslimojuši Covid-19 un kuriem ir pat divas negatīvas Covid-19 testu atbildes, konstatētas vismaz viena vai pat vairākas ar Covid-19 saistītas post - virāla sindroma pazīmes, kas ir pietiekami vērā ņemams daudzums, pauda slimnīcas pārstāvji.

Bērni sūdzas par ilgstoši paaugstinātu temperatūru, galvas sāpēm, locītavu sāpēm, neizskaidrojamu nogurumu, arī pilnīgu ožas zudumu.

BKUS Bērnu slimību klīnikas vadītāja vietniece Jana Pavāre uzsvērusi, ka sasniegtie rezultāti var būtiski palīdzēt turpmākā palīdzības un atbalsta sniegšanā bērniem, kuri pārslimojuši Covid-19.

Viņa skaidroja, ka BKUS speciālisti padziļināti izvērtēja bērnu fiziskās veselības stāvokli, īpašu uzmanību, veltot iespējamām attālinātām sekām, un post-virālā sindroma pazīmēm, bērna psihoemocionālām izjūtām slimības laikā un pēc tās, kā arī kognitīvām funkcijām.

"Mēs turpināsim sekot līdzi šo bērnu veselības stāvoklim ilgtermiņā, jo ir svarīgi, lai Covid-19 pārslimojušie bērni spēj pilnvērtīgi atgriezties dzīvē veseli un dzīvespriecīgi," pauda Pavāre. Tāpat viņa aicināja arī turpmāk būt atsaucīgiem un arī pārējiem Latvijas bērniem, kuri pārslimojuši Covid-19, piedalīties pētījumā un veikt veselības stāvokļa izvērtējumu BKUS.

Slimnīcas pārstāvji uzsvēra, ka šī pandēmija, kas turpina izplatīties ne tikai pasaulē, bet joprojām arī Latvijā, raksturīga ar to, ka trūkst pētījumos balstītu faktu un pierādījumu gan par slimības gaitu bērnu vecumā, gan iespējamām sekām, ko šāda infekcija atstāj uz organismu ilgākā laika periodā. Turklāt bērnu un pieaugušo slimības gaita atšķiras, atklāja BKUS.

Pieejamie starptautiskie pētījumi liecinot, ka aizvien vairāk pacientu norāda, ka atveseļošanās var ilgt nedēļām un pat mēnešiem, ilgstoši saglabājoties dažādiem simptomiem ar dažādu to izteiktības pakāpi, kuri nopietni ietekmē pacientu ikdienas dzīvi, fizisko un emocionālo pašsajūtu, informēja slimnīcā.

Biežāk minētie simptomi esot ilgstošs nogurums, kas ietekmē ikdienas aktivitātes, izteikts nogurums pēc fiziskām aktivitātēm, nogurums pēc pamošanās, muskuļu un locītavu sāpes, kā arī kognitīvi traucējumi - grūtības koncentrēties, atmiņas traucējumi, ožas zudums, apetītes un garšas izmaiņas

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu