SPRK: Izmaiņas "Conexus" akcionāru sastāvā visdrīzāk atbildīs likumā noteiktajām neatkarības prasībām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Izmaiņas dabasgāzes pārvades sistēmas operatora AS "Coneus Baltic Grid" ("Conexus") akcionāru sastāvā visdrīzāk atbildīs Enerģētikas likumā noteiktajām neatkarības prasībām, aģentūrai LETA atzina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Kā skaidroja SPRK vadītājs, no publiski pieejamās informācijas ir secināms, ka 21.jūlijā noslēgusies Krievijas AS "Gazprom" piederošo "Conexus" akciju pārdošana un tās ir iegādājies elektroenerģijas pārvades sistēmas operators AS "Augstsprieguma tīkls" (AST).

Šis darījums ir nozīmīgs kontekstā ar 2018.gada 28.septembra sertificēšanas lēmumu, kurā tika konstatētas neatbilstības Enerģētikas likumam un Eiropas Savienības tiesību aktiem, t.sk., attiecībā uz "Gazprom" līdzdalību komersantā. Ar minēto lēmumu SPRK noteica pienākumu "Conexus" novērst konstatētos trūkumus.

"Tikko notikušais darījums ir būtisks solis lēmumā noteikto pienākumu izpildei. Ņemot vērā, ka SPRK jau iepriekš ir vērtējusi AST līdzdalību "Conexus", ir pamats uzskatīt, ka notikušās izmaiņas akcionāru sastāvā visdrīzāk atbildīs Enerģētikas likumā noteiktajām neatkarības prasībām," norādīja Irklis.

Patlaban SPRK sagaida no Ekonomikas ministrijas visus nepieciešamos dokumentus par veikto darījumu izpildi, kā arī no vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora pilnu informāciju par izmaiņām akcionāru sastāvā, lai varētu veikt atbilstības novērtējumu.

Kā ziņots, valstij piederošā AST iegādājusies "Gazprom" piederošās "Conexus" akcijas, nodrošinot valsts kontroli uzņēmumā. Otrdien AST noslēdza darījumu ar "Gazprom" par "Conexus" 34,10% akciju iegādi, tādējādi palielinot kontroli sabiedrībā līdz 68,46%.

Ekonomikas ministrija uzsvēra, ka ar šo darījumu tiek nodrošināta valsts pilnīga kontroli par gāzes pārvades sistēmu valstī, "veicinot valsts enerģētiskās drošības stiprināšanu un sekmējot turpmāko gāzes sistēmas attīstību atbilstoši noteiktajiem enerģētikas politikas mērķiem".

Atbilstoši veiktajām izmaiņām akcionāru struktūrā, turpmāku "Conexus" pārvaldību "Ausgstsprieguma tīkls", kam līdz šim jau piederēja 34,36% "Conexus daļu", nodrošinās kopā ar "MM Infrastructure Investments Europe Limited", kuram pieder 29,06%. Pārējiem akcionāriem kopā pieder 2,48%.

Finanšu ministrija kā "Augstsprieguma tīkla" kapitāldaļu turētāja neatklāja darījuma summu, vien apstiprinot, ka darījums par "Gazprom" piederošo "Conexus" akciju iegādi ir noticis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu