Zinātnieki: cilvēkam dienas laikā ir vairāk nekā 6000 domu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Smadzenes
Smadzenes Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā zinātnieki noskaidrojuši, ka vidējam cilvēkam vienas dienas laikā ir vairāk nekā 6000 domu. 

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Communications”, aprakstīts iepriekš nebijis veids, kā noteikt, kad viena doma beidzas un sākas nākamā. Akadēmiskais projekts iezīmē metodi, ar kuras palīdzību var izolēt brīžus, kad cilvēks fokusējas uz vienu konkrētu ideju – tas ir fenomens, ko zinātnieki dēvē par “domu tārpu”. 

Zinātnieki saka, ka šis pētījums parāda, kā domu mērīšana var paredzēt cilvēka personību, kā arī to, ka vidējam cilvēkam dienā ir aptuveni 6200 domu, vēsta "Newsweek".

“Kad cilvēks uzsāk jaunu domu, viņš rada jaunu “domu tārpu”, ko mēs varam novērot. Mēs arī pamanījām, ka “domu tārpi” parādās brīžos, kad norisinās jauni notikumi, piemēram, kad cilvēks skatās filmu,” skaidroja eksperts Džordans Popenks. 

Šis atklājums ir balstīts uz jau esoša kognitīvās neirozinātnes pētījuma, kas veikts vairāk nekā desmit gadu atpakaļ, sniedzot ieskatu domu plūsmā. Iepriekš pētnieki izmantoja smadzeņu attēlveidošanu, lai noskaidrotu, par ko cilvēks domā. Tiesa šim paņēmienam ir viens liels ierobežojums - tas ir ļoti dārgs un lēns process. 

“Mūsu metode ļauj novērot, kad cilvēks sāk domāt kaut ko jaunu, lai arī kas tas būtu,” piebilda Popenks. 

Pētnieki cer, ka šis atklājums ļaus noskaidrot, kā mūsu smadzeņu darbību un domas ietekmē dažādi ārēji faktori, piemēram, kafijas dzeršana vai filmas atkārtota noskatīšanās. 

Nākotnē pētnieku komanda plāno noskaidrot, kā kognitīvā dinamika mainās cilvēka dzīves laikā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu