Auto drošības evolūcija kā uz delnas - vecs Fiat pret mūsdienīgu BMW (24)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Automašīnu sadursmes tests
Automašīnu sadursmes tests Foto: Ekrānuzņēmums no video

Auto drošības sistēmu progresu vislabāk ilustrē tiešs salīdzinājums - testā sasitot vecu un jaunu auto vai kā šajā demonstrācijā - vecu automobili triecot pret salīdzinoši svaigu spēkratu.

Šveices Dinamisko izmēģinājumu centra eksperti nolēma pārbaudīt, cik droša pret triecieniem ir policijas izmantotā universāļa BMW 525 aizmugurējā daļa. Lai to paveiktu inženieri novietoja universāli tam paredzētā vietā un ar pilnu jaudu pret to trieca daudz pieredzējušu Fiat Uno.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Lai izmēģinājums būtu reālistisks, BMW aizmugurējā sēdeklī tika ievietoti trīs drošības testu manekeni. Kā jau kārtīgiem pasažieriem pienākas, tie savās sēdvietās tika piesprādzēti ar drošības jostām. Bez tā universāļa bagāžnieks tika piekrauts ar dažādām mantām, lai novērtētu spēcīga trieciena sekas.  

Par nevērīgo upuri, kam šajā incidentā bija jāimitē nejauša ietriekšanās policijas mašīnas aizmugurē, tika izvēlēts mazlitrāžas auto no 1983.gada Fiat Uno. Līdz ar to vienā eksperimentā bija iespēja pārbaudīt ne tikai, cik drošs ir moderns auto, bet arī to, cik nedrošs ir vecāka gadagājuma automobilis. 

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Mazo itāļu hečbeku centra eksperti paātrināja līdz 90 kilometriem stundā un tādā ātrumā arī trieca pret universāli. Rezultātā 37 gadus vecā automobiļa priekša tika saspiesta kā akordeons, logi izsisti, priekšēji jumta balsti un durvis - salocītas. Varbūtība, ka iekšā sēdošie šādā avārijā ietu bojā, ir milzīga. Policijas universālis tikmēr cieta minimāli, jo visu triecienu uzņēma aizmugurējā bampera zona. Kamēr uz aizmugurējā stikla parādījās plaisa, visi trīs manekeni, kā arī bagāžniekā ievietotā aparatūra palika neskarta.

Dažādi automobiļu drošības testi pasaulē notiek visu laiku. Viens no pēdējā laika izmēģinājumiem, kas visvairāk palicis atmiņā, ir ASV Satiksmes apdrošināšanas institūta (IIHS) ekspertu veiktais tests ar jaunākās paaudzes Jeep Wrangler, kurš pēc trieciena pret šķērsli ar daļēju kontakta zonas pārklājumu nespēja noturēties uz riteņiem un aizslīdēja testu angāra stūrī.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu