Speciālists iesaka: kā izvēlēties flīzes jebkurai telpai mājoklī?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Viens no nemainīgi iecienītākajiem grīdas un sienu segumu veidiem mājokļos ir flīzes. No funkcionālām līdz dekoratīvām, tās rotā gan tādas ierastas telpas kā vannasistabas, saunas un baseini, gan dažādas ārtelpas un pat dzīvojamās telpas.

Kuras flīzes izvēlēties telpas optiskai paplašināšanai, kuras ilgai kalpošanai vai drošas pret slīdēšanu – stāsta tirdzniecības tīkla “Kesko Senukai Latvia” Grīdas un sienu apdares materiālu kategorijas vadītāja Viktorija Jaņenko.

Flīzes var izmantot jebkuras telpas interjerā

Lai gan tradicionāli keramikas flīzes tiek klātas uz vannasistabas vai virtuves sienām un grīdām, tās var piešķirt vajadzīgo noskaņu jebkurai telpai. Visbiežāk keramikas flīzes cilvēki iegādājas konkrētai vajadzībai, novērtējot to cenu, izmēru un pretslīdes īpašības, taču ir svarīgi novērtēt arī vizuālos aspektus, atgādina eksperte.

“Saskaņojot tumšāku un gaišāku toņu flīzes, var optiski mainīt telpas lielumu. Gara un šaura telpa izskatīsies īsāka un platāka, ja platākās sienas izlīmēsim ar flīzēm tumšākā tonī, šaurākās – gaišākā. Tāpat maza telpa izskatīsies plašāka, ja sienas tiks izlīmētas ar flīzēm bez spilgtiem ornamentiem, un otrādi – flīzes ar lielu zīmējumu optiski samazinās telpu. Augstākas telpas iespaidu veidos siena, kas izlīmēta ar flīzēm līdz pat griestiem; pretēju rezultātu iegūsim, sadalot sienu horizontālās joslās, saskaņojot atšķirīgu krāsu vai toņu flīzes vai izmantojot dekora josliņas. Horizontāli līmētu flīžu zīmējums optiski paplašinās telpu, bet vertikāli – paaugstinās. Ar glazētām flīzēm izlīmēta telpa izskatīsies gaišāka, jo spīdīgā virsma labi atstaro gaismu. Siltas krāsas optiski samazina telpu, bet vēsie toņi to vizuāli paplašina,” par flīžu estētiskajām īpašībām stāsta Jaņenko.

Foto: Unsplash

Lai flīzes būtu drošas katrā telpā

Izvēloties flīžu segumu, sevišķi grīdas flīzes, viens no būtiskākajiem aspektiem ir to pretslīdes īpašības. Grīdas segumam būtu ieteicams izvēlēties pret nonēsāšanos izturīgas, neslidenas flīzes; ja izmantošanas laikā grīda bieži būs slapja, vajadzētu izvēlēties flīzes ar nelīdzenu virsmu.

“Jo vairāk šuvju, jo lielāks flīžu virsmas pretslīdes efekts. Tāpēc, piemēram, liela izmēra grīdas flīzes ieteicams kombinēt ar mazām akmens mozaīkas flīzītēm. Tāpat maldīgs ir priekšstats, ka pulētas flīzes slīd vairāk – noslīpētā poru augšdaļa, saskaroties ar ūdens atomiem, darbojas kā piesūceknis, samazinot virsmas slīdamību. Tiesa, pulētās flīzes tiek apstrādātas ar dimanta galviņām, tāpēc tās parasti ir divreiz dārgākas par matētām flīzēm,” atklāja Jaņenko. Viņa piebilst – flīzes kalpos ilgāk, ja būs izraudzītas, ņemot vērā katras telpas īpatnības.

Grīdas flīzes ieejas zonai

Šī telpas daļa ir mājokļa vizītkarte, tāpēc, izvēloties grīdas flīzes, īpaša uzmanība jāpievērš materiāla nodilumizturībai, kuru var dažādi ietekmēt mājokļa atrašanās vieta. Ir būtiska atšķirība starp priekšnamu daudzdzīvokļu nama piektajā stāvā vai privātmājas pirmā stāva gaiteni, kur iemītnieki un viesi nokļūst tieši no dārza vai ielas. Otrajā gadījumā jāizvēlas grīdas flīzes ar lielāku virsmas nodilumizturību.

Dzīvojamās un atpūtas telpas

Šajās telpās flīzēm būs izteikti estētiska nozīme, jo flīžu dizains ir telpas stila sastāvdaļa. Tomēr grīdas flīžu izvēlē vēlams pievērst uzmanību materiāla funkcionālajiem parametriem, pretējā gadījumā jārēķinās ar neparedzēti ātri sabojātu flīžu virsmu telpās ar lielāku noslodzi vai nepatīkamu slīdēšanu telpās ar pastiprinātu mitruma iespējamību.

Flīzes virtuvei

Sienām un grīdai, kas pakļautas biežai tīrīšanai, kā tas ir ēdiena gatavošanas zonā, ieteicams izvēlēties flīzes ar paaugstinātu noturību pret termisku un ķīmisku ietekmi. Savukārt no mehāniskiem bojājumiem un dažādiem nobrāzumiem (tostarp mājdzīvnieku nagu skrāpējumiem) grīdu pasargās Eiropas standartam EN 102 atbilstošas akmens masas flīzes.

Foto: Unsplash

Grīdas un sienas flīzes vannasistabai, saunai, baseinam

Izvēloties flīzes telpām ar paaugstinātu mitrumu, būtisks ir grīdas flīžu pretslīdes faktors, kuru telpās ar tiešu ūdens klātbūtni klasificē pēc trim parametriem, nosakot, pie kāda flīzētās virsmas slīpuma iespējama slīdēšana. A kategorijai atbilst flīzējamās virsmas slīpums, kas nepārsniedz 12 grādu (vannasistabas, saunas, baseinu ģērbtuves); B kategorijā ietilpst flīzējamās virsmas slīpums līdz 18 grādiem (celiņi un kāpnes ap/pie baseina); C kategorijā flīzējamās virsmas slīpums ir līdz 24 grādiem (celiņi un kāpnes tieši pie ūdens).

Fasādes un āra telpas – terases, lodžijas

Ārējai apdarei vēlams izvēlēties salizturīgas flīzes ar blīvu pamatni un zemu ūdens absorbciju, kas nodrošina flīzētās virsmas izturību un neitralizē temperatūras izmaiņu kaitīgo ietekmi. Jo poraināka būs flīzes pamatne, jo augstāka būs ūdens absorbcija: uz flīzētās virsmas krāsies netīrumi, un ūdens pilienu sasalšanas vai kušanas rezultātā flīzes virsma ātri bojāsies.

Mūsdienu tehnoloģijas ļauj flīzes izmantot arī ēku fasāžu apdarē. Tās ir augstākajām ekoloģiskajām prasībām atbilstošas keramiskās granīta flīzes, kas apstrādātas ar speciālu šķidrumu un palīdz attīrīt gaisu gluži kā zaļojoši koki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu