Par Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāju izraudzīts Jānis Ābele (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Notiek Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas rīkotā preses konference par pētījuma par starpinstitūciju sadarbību bērnu tiesību aizsardzībā rezultātiem.
Notiek Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas rīkotā preses konference par pētījuma par starpinstitūciju sadarbību bērnu tiesību aizsardzībā rezultātiem. Foto: Zane Bitere/LETA

Par Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) vadītāju izraudzīts Jānis Ābele, informēja Valsts kancelejā.

Amata pretendents jau ticies ar labklājības ministri Ramonu Petraviču (KPV LV) un guvis viņas atbalstu, bet,

lai stātos amatā, vēl jāgūst apstiprinājums Ministru kabinetā.

Ābele aģentūrai LETA apgalvoja, ka viņa pirmā prioritāte būs atbalsta sniegšana inspekcijas darbiniekiem. Viņaprāt, VBTAI darbiniekiem ir pietrūcis vadītāja atbalsts, un to viņš primāri centīsies sniegt. Ābele skaidroja, ka pēdējo trīs gadu laikā VBTAI vadītāja amatā bijuši trīs cilvēki, no kuriem pēdēji divi neesot nostrādājuši pat gadu.

"Darbinieki šai iestādē nereti ir savas jomas fanātiķi, tāpēc ir ļoti svarīgi, ka vadītājs ir kā atbalsts. Tāpat svarīgi ir, lai darbinieku attīstībā tiktu ieguldīti resursi un darba devējs viņus aizstāvētu," pauda jaunais inspekcijas vadītājs.

Ābele plāno sadarbībā ar nozares ministriju izveidot no uzraugošas institūcijas - bērnu un jauniešu labklājības centru. Tāpat viņš vēlas attīstīt VBTAI un veikt mūsdienīgas pārmaiņas gan iestādē, gan bērnu tiesību jomā kopumā.

Jaunais VBTAI vadītājs vēlas izvairīties no liekas birokrātijas un censties samazināt normatīvismu, lai VBTAI varētu rīkoties ātrāk.

Vaicāts, vai viņš neuzskata par šķērsli to, ka viņam praktiski nav pieredzes bērnu tiesību jautājumos, Ābele atbildēja, ka tas esot zināms izaicinājums, tomēr viņš uzskata, ka galvenais "smagums" ir speciālistiem, bet vadītāja uzdevums ir palīdzēt un nodrošināt, ka iestāde darbojas, lēmumi tiek pieņemti korekti, iespējami ātri un ar mazāku resursu patēriņu.

Ābele uzsvēra, ka iepriekš ir strādājis Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu jomā, un šīs zināšanas VBTAI amatā ļoti noderēšot, jo iestādes lielāko daļu budžeta veido struktūrfondu līdzekļi. "Visa inspekcijas konsultatīvā nodaļa darbojas no šī finansējuma, tāpēc ir kritiski svarīgi nodrošināt nepārtrauktību un pēctecību," apgalvoja Ābele, uzsverot, ka jau esot iesāktas sarunas par potenciālajiem struktūrfondu līdzekļiem nākamajā finanšu periodā, kur, viņaprāt, viņa stratēģiskās plānošanas prasmes un pozitīvo pārmaiņu redzējums būs ļoti noderīgs.

Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV) savukārt pauda viedokli, ka Ābele ir cilvēks, kurš pats saredz, ka var dot savu ieguldījumu bērnu tiesību aizsardzības sistēmas sakārtošanā. Ministre apgalvoja, ka šodien

viņa ar jauno VBTAI vadītāju esot runājusi, ka no "inspekcijas ir palicis tikai karkass, kas jānoārda un jāceļ māja no jauna".

"Viņš ir gatavs to darīt, un es ceru, ka viņš šai amatā būs uz ilgāku laiku," pauda Petraviča. Ministre stāstīja, ka pati piedalījās kandidāta atlases komisijā un viņai bija iespēja iepazīties gan ar Ābeles prezentāciju, gan viņa redzējumu VBTAI attīstībai.

Ministre uz jauno VBTAI vadītāju raugās cerīgi, jo, viņasprāt, Ābele ir cilvēks ar stratēģisko domāšanu un viņš uzskatāms par pārmaiņu vadītāju. "Ābelem ir spējas, un es varu teikt, ka viņam acīs deg dzirkstelīte," pauda politiķe, uzsverot, ka viņa priecājas, ka inspekcijai beidzot ir atrasts vadītājs, jo iepriekš VBTAI neesot veicies ar vadītāja izvēli un piemērota kandidāta atrašanu.

Petraviča norādīja, ka arī pats Ābele, šodien ar viņu tiekoties, apstiprinājis, ka šo redz kā ilgtermiņa darbu, jo darāmā esot ļoti daudz. Jaunais VBTAI vadītājs cerot saliedēt un motivēt inspekcijas kolektīvu, kā arī izvērtēt VBTAI funkcijas un struktūru. Šo pienākumu pildīšanai viņš esot gatavs ķerties klāt no 7.augusta

Vaicāta, vai viņu neuztrauc tas, ka jaunajam VBTAI vadītājam līdz šim nav bijusi pieredze bērnu tiesību jomā,

ministre uzsvēra, ka viņa Ābeli vairāk saredz kā pārmaiņu vadītāju,

un tieši viņa pieredze, attieksme un vadītāja īpašības ir tas, kas inspekcijai pašlaik esot nepieciešams.

Pirms dalības konkursā Ābele strādājis ar Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzfinansētajiem informācijas tehnoloģiju (IT) jomas projektiem. Ābele bijis arī administrācijas vadītājs Ekonomikas ministrijā.

No 2016.gada līdz 2019.gada jūnijam konkursa uzvarētāja darbavieta bijusi Centrālā finanšu un līgumu aģentūra,

kur pusotru gadu vadīta Infrastruktūras attīstības departamenta Satiksmes infrastruktūras projektu nodaļa, pēc tam - Vides un Energoefektivitātes departaments, savukārt 2019.gadā Ābele kļuvis par šīs iestādes direktora vietnieku ES fondu ieviešanas jautājumos.

Šajā periodā konkursa uzvarētājs papildus amata pienākumiem darbojies arī IT jomā un izstrādājis izglītojošu datorspēli "Zilbe", kas attīsta lasītprasmi bērniem.

Vēl iepriekš Ābele strādājis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, kur no 2013.gada līdz 2014.gadam bijis vecākais eksperts Investīciju uzraudzības departamenta Finanšu vadības nodaļā, bet vēlāk divus gadus vadījis šo nodaļu. Pirms tam Ābele strādājis Finanšu ministrijas Eiropas Sociālo fondu uzraudzības nodaļā.

Ābele Rīgas Stradiņa Universitātē guvis profesionālo maģistra grādu vadībzinātnē. Potenciālais VBTAI priekšnieks teicamā līmenī pārvalda angļu valodu un labi pārzina vācu valodu.

Komentējot atklātā konkursa rezultātu, Petraviča pauda, ka VBTAI ļoti nepieciešamas pārmaiņas, tostarp, lai turpinātu sākto bāriņtiesu reformu.

Ministres ieskatā, Ābele ir cilvēks ar stratēģisku redzējumu, mērķtiecīgs, ar pārmaiņu vadības domāšanu,

viņam ir daudz ideju un iniciatīvu. 

Pats amata kandidāts, skaidrojot savu motivāciju kļūt par VBTAI priekšnieku, norādīja, ka viņa motivācija nav vienkārši ieņemt šo amatu, bet gan izveidot šo iestādi par mūsdienīgu bērnu un jaunatnes atbalsta un labklājības centru. 

"Vienlaikus arī vēlos palīdzēt Labklājības ministrijai īstenot visas gaidāmās reformas šajā jomā. Uzskatu, ka iepriekš īstenotie starptautiskās sadarbības un ES fondu projekti man snieguši būtisku pieredzi. Tā būs ļoti vērtīga, vadot un attīstot VBTAI, ieviešot tajā dažādus labās prakses principus un mazinot lieko birokrātiju," atzina Ābele.

Jau ziņots, ka darba attiecības ar līdzšinējo VBTAI vadītāju Mariannu Dreju tika pārtrauktas 28.februārī uz savstarpējas vienošanās pamata. Dreja kopš 2019.gada 14.oktobra atradās darbnespējā. Viņas prombūtnes laikā inspekcijas vadītājas pienākumi tika uzticēti VBTAI Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta direktorei Valentīnai Gorbunovai.

Pērn oktobra sākumā tapa zināms, ka daļa no iestādes darbiniekiem ir neapmierināti ar Drejas pārvaldes metodēm. Pēc labklājības ministres toreiz paustā, apmeklējot inspekciju un izrunājoties ar darbiniekiem, ministre secinājusi, ka daudzi no viņiem ir neapmierināti ar iestādes vadītāju un tāpēc esot noskaņoti pamest darbu, ja nekas nemainīsies.

Lai arī Petraviča tolaik uzsvēra, ka šādā situācijā ir skeptiska par Drejas iespējām turpināt darbu VBTAI vadītājas amatā, ministre arī atzīmēja, ka Darba likums aizsargā darba ņēmēja tiesības, tāpēc "tas vien, ka darbinieki ir neapmierināti, nevar būt iemesls atbrīvošanai, jo tad pastāv tiesāšanās iespējas".

Valdība Dreju inspekcijas vadītājas amatā apstiprināja 2018.gada februārī. Pirms tam viņa ilgstoši ieņēma dažādus amatus Nodarbinātības valsts aģentūrā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu