Restorānu biedrība vēlas turpināt sarunas par samazinātu PVN viesmīlības nozarei

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Restorāns. Ilustratīvs foto.
Restorāns. Ilustratīvs foto. Foto: Pixabay

Latvijas Restorānu biedrība vēlas turpināt sarunas ar valsts institūcijām par samazinātu pievienotā vērtību nodokļa (PVN) piemērošanu viesmīlības nozarei, aģentūru LETA informēja Restorānu biedrības pārstāvji.

Ceturtdien notika Latvijas Restorānu biedrības kopsapulce, kurā biedri uzklausīja Ekonomikas ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA), Valsts ieņēmumu dienesta (VID), Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un "Attīstības finanšu institūciju "Altum"" ("Altum") informāciju par viesmīlības nozarei pieejamo atbalstu, kā arī vienojās turpināt sarunas par pazeminātā PVN ieviešanu. 

LDDK ģenerāldirektores vietniece Ilona Kiukucāne atzīmēja, ka teju visas Eiropas Savienības (ES) valstis ir sniegušas būtisku atbalstu Covid-19 pandēmijas smagi skartajai tūrisma un viesmīlības nozarei. "Viens no efektīvākajiem atbalsta instrumentiem ir bijis pazeminātā PVN ieviešana, ko šogad izdarījušas gan Beļģija, gan Vācija, gan Bulgārija. Tas nozīmē, ka pašlaik jau 20 ES valstīs nozarei tiek piemērots pazeminātais PVN un Latvijas viesmīlības uzņēmumiem ir pamats prasīt tādu pašu atbalstu no mūsu valdības," sacīja Kiukucāne.

Kopsapulces dalībniekus uzrunāja ekonomikas ministra padomnieks ekonomikas jautājumos Jurģis Miezainis, kas vēlreiz apliecināja Ekonomikas ministrijas atbalstu nozarei un apņemšanos arī turpmāk sadarbībā ar biedrību strādāt pie jauniem atbalsta pasākumiem, kā arī domāt par nākotnē efektīvākajiem tūrisma nozares attīstības scenārijiem.

Diskusijā par aktuālo situāciju viesmīlības nozarē piedalījās Ekonomikas ministrijas Nozaru politikas departamenta direktore Evita Feldberga, "Altum" valdes loceklis Jēkabs Krieviņš, kā arī LIAA direktors Kaspars Rožkalns, kuri Restorānu biedrības biedriem pastāstīja par jau pieejamajiem un plānotajiem atbalsta instrumentiem, īpaši akcentējot tos, kuri būs pieejami un izmantojami tikai līdz šā gada beigām.

Savukārt VID Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes direktore Santa Garanča īpaši atzīmēja, ka arī VID mainās un sadarbojas ar grūtībās nonākušiem godīgiem uzņēmējiem, aicinot savlaicīgi pieteikt nodokļu samaksas atlikšanu un veidot grafikus.

Vienlaikus biedrības kopsapulcē tika ievēlēti divi jauni valdes locekļi - restorānu "Pica Lulū" pārstāvis Sandis Levčenkovs un bāru,kafejnīcu "Ezītis miglā" pārstāvis Ernando Gamarra. Darbu biedrības valdē turpina Jānis Jenzis un Lauris Aleksejevs, kas ieņem biedrības prezidenta un viceprezidenta amatus, kā arī Kaspars Čīma, Agnese Freimane, Ēriks Dreibants, Agita Kausa un Sandis Solims.

Kopsapulcē tika apstiprināts arī biedrības gada pārskats, kā arī ievēlēti divi jauni valdes locekļi.

Kā ziņots, viesmīlības nozare aprīļa beigās paziņoja par ģenerālvienošanās noslēgšanu, kas paredz noteikt minimālo algu un sociālās garantijas nozarē strādājošajiem, kā arī paredz virzīt priekšlikumu par PVN likmes samazināšanu viesmīlības nozarei. Taču Finanšu ministrija iepriekš norādīja, ka viesmīlības nozares noslēgtā ģenerālvienošanās neaptver visu nozari, līdz ar to prasību par PVN samazināšanu vēl nevar virzīt.

Vienlaikus finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) pauda, ka par samazinātā PVN piemērošanu tūrisma, ēdināšanas, mediju, grāmatniecības u.c. nozarēm spriedīs nodokļu izmaiņu kontekstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu