EK nākusi klajā ar jaunu stratēģiju drošībai fiziskajā un digitālajā vidē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Brisele, Beļģija. Ilustratīvs foto.
Brisele, Beļģija. Ilustratīvs foto. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

Lai nodrošinātu drošību fiziskajā un digitālajā vidē, Eiropas Komisija (EK) nākusi klajā ar jaunu Eiropas Savienības (ES) Drošības savienības stratēģiju no 2020. līdz 2025.gadam, kurā ir noteikti pasākumi, kas jāizstrādā nākamo piecu gadu laikā.

Kā informēja EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā, stratēģijā galvenā uzmanība pievērsta prioritārajām jomām, kurās ES var būt vērtīga, lai atbalstītu dalībvalstis drošības veicināšanā visiem Eiropas iedzīvotājiem.

Stratēģijā ir izklāstītas četras prioritātes rīcībai ES līmenī, proti, nākotnes prasībām atbilstoša drošības vide, vēršanās pret jauniem apdraudējumiem, Eiropas iedzīvotāju aizsardzība pret terorismu un organizēto noziedzību un spēcīga Eiropas drošības ekosistēma.

Pēdējos gados ir parādījušies jauni, arvien sarežģītāki pārrobežu un starpnozaru drošības apdraudējumi, kas norāda uz nepieciešamību visos līmeņos ciešāk sadarboties drošības jomā. Koronavīrusa krīze ir arī izvirzījusi Eiropas drošību uzmanības centrā, pārbaudot Eiropas kritiskās infrastruktūras izturētspēju, gatavību krīzēm un krīžu pārvarēšanas sistēmas, skaidroja EK pārstāvniecībā Latvijā.

EK Priekšsēdētājas Urzulas fon der Leienas politikas pamatnostādnēs pausts aicinājums uzlabot sadarbību, lai aizsargātu visus Eiropā dzīvojošos. Šodien pieņemtajā ES Drošības savienības stratēģijā ir izklāstītas prioritārās darbības, instrumenti un pasākumi šī mērķa sasniegšanai gan fiziskajā, gan digitālajā pasaulē un visās sabiedrības daļās.

Stratēģija balstās uz progresu, kas iepriekš panākts saskaņā ar Eiropas Drošības programmu 2015.-2020.gadam, un koncentrējas uz prioritātēm, ko apstiprinājuši Eiropas Parlaments (EP) un Padome.

Tajā arī atzīta aizvien pieaugošā savstarpējā saikne starp iekšējo un ārējo drošību. Daudzi darba virzieni balstīsies uz vienotu ES pieeju, un stratēģijas īstenošana tiks turpināta, ievērojot pilnīgu papildināmību un saskanību ar ES ārējo darbību drošības un aizsardzības jomā, par ko ir atbildīgs Savienības Augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos.

Komisija regulāri ziņos par panākto progresu un pilnībā informēs EP, Padomi un ieinteresētās personas un iesaistīsies visās attiecīgajās darbībās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu