KM prioritāte 2021.gadam būs atalgojuma celšana kultūras nozarē nodarbinātajiem (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Arī šogad Kultūras ministrijas (KM) absolūta prioritāte, piesakot jaunās politikas iniciatīvas 2021.gadam, ir atalgojuma celšana kultūras nozarē nodarbinātajiem, informēja ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Viņa uzsvēra - lai arī valsts kultūras iestādēs strādājošajiem pērn kultūras ministrs panāca vidēji 16% atalgojuma pieaugumu, vēl aizvien kultūras darbinieku atalgojums ir zemāks nekā vidēji sabiedriskajā sektorā nodarbinātajiem.

Šim mērķim 2021.gada valsts budžetā papildus nepieciešami un KM pieprasījusi nedaudz vairāk nekā sešus miljonus eiro.

Augstākās kultūrizglītības kapacitātes stiprināšanai ministrija 2021.gadam pieprasījusi 1,3 miljonus eiro, savukārt, kultūras infrastruktūras atjaunošanai - 4,6 miljonus eiro. XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku tradīcijas 150 gadu atzīmēšanai prasīti 300 000 eiro, bet Latvijas valsts simtgadē sākto iniciatīvu ilgtspējas nodrošināšanai - 350 000 eiro.

Ministrija 2021.gadam pieprasījusi arī 1,3 miljonus eiro informācijas tehnoloģiju procesu pilnveidei kultūras nozarē, bet saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstības pamatnostādņu īstenošanai 2021.gadam - nedaudz vairāk par vienu miljonu eiro. Savukārt Mediju atbalsta fonda darbības nodrošināšanai nepieciešami 250 000 eiro.

Kokale akcentēja, ka

starp horizontālajām prioritātēm minams finansējums, kas nepieciešams, lai sāktu sabiedrisko mediju iziešanu no reklāmas tirgus - 8,3 miljoni eiro,

kā arī Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes un Mediju ombuda darbības nodrošināšanai - 300 000 eiro 2021.gadā.

Kopumā KM kultūrpolitikas, sabiedrības saliedētības un mediju politikas, tostarp horizontālo prioritāšu prioritārajiem pasākumiem 2021.gada valsts budžetā pieprasījusi 24,3 miljonus eiro, pavēstīja ministrijas pārstāve.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu