“SpaceX” satelīti turpina bojāt komētas “Neowise” fotogrāfijas (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Komēta "Neowise"
Komēta "Neowise" Foto: AFP/SCANPIX

Kompānijas “SpaceX” jaunie satelīti ir jauna problēma fotogrāfiem, kuri savus objektīvus pavērsuši kosmosa virzienā. 

“Starlink” satelīti sagandējuši vairākas komētas “Neowise” fotogrāfijas, kas ir spožākā komēta kopš komētas “Hale-Bopp” no 1995. līdz 1996. gadam. 

Joprojām redzama virs horizonta arī Latvijas debesīs, komēta ar neapbruņotu aci izskatās blāva un sīka. Tomēr caur fotokameras teleskopisko lēcu tā ir redzama ļoti skaidri. Parasti, kad fotogrāfi naksnīgajās debesīs cenšas iemūžināt šāda veida objektus, viņi izmanto ilgus ekspozīcijas laikus, atstājot kameras objektīva atvērumu vaļā vairākas sekundes, kas ļauj tajā iekļūt lielākam gaismas daudzumam. Tomēr tagad komētu iemūžinātāji sūdzas, ka jaunā “Starlink” satelītu armāda komētas fotogrāfijās atstāj spožus “smērējumus”. 

Šī nav pirmā reize, kad “SpaceX” satelīti piedīvojuši pārmetumu vētru par satelītu gaismas piesārņojumu. Kad 2019. gadā kosmosā tika palaista pirmā “Starlink” interneta satelītu grupa, astronomi uzreiz izteica šaubas par satelītu atstarojošajām īpašībām, kas varētu pamatīgi kaitēt kosmosa pētniecībai

“Neowise” parādīšanās pie debesīm sacēla pamatīgu vētru zvaigžņu fotogrāfu vidū, tāpēc vilšanās, kad fotogrāfijas izbojā satelīti, ir vēl jo lielāka. 

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu