Federācija: Kokrūpniecības eksportā šogad gaidāms kritums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Andrejs Baburovs / LETA

Kokrūpniecības eksportā šogad, visticamāk, gaidāms kritums, pauda Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss.

Viņš atzina, ka koronavīrusa Covid-19 pandēmijas sākumā - marta vidū un aprīļa sākumā -

nozare pieļāva sliktāku scenāriju, nekā īstenojies realitātē,

proti, tika gaidīta realizācijas apstāšanās, pasūtījumu neesamību, taču, iespējams, ir izpildījies labvēlīgākais scenārijs. 

Klauss skaidroja, ka kokapstrādes uzņēmumiem pasūtījumi šobrīd ir ilgākam laika periodam uz priekšu, tostarp daudziem uzņēmumiem pasūtījumi ir divus vai trīs mēnešus uz priekšu. Tāpat - ja sākotnēji tika prognozēts, ka Apvienotajā Karalistē būvniecība atjaunosies tikai jūnijā, aktivitāte atsākās jau maijā un atsevišķos produktu segmentos šobrīd šajā tirgū ir samērā liels deficīts.

Tāpat, pēc Klausa teiktā, pozitīvi vērtējamas kokrūpniecības produkcijas labās realizācijas iespējas ASV tirgū, samazinot konkurenci Eiropas tirgū, kurā strādā Latvijas kokapstrādes uzņēmumi. "Šis laiks skujkoku zāģmateriālu realizācijā ASV ik gadu parasti ir tukšais periods. Taču

šogad daudzu sakritību iespaidā ASV ir rekordaugstas skujkoku zāģmateriālu cenas un tirgus ir ārkārtīgi aktīvs," viņš sacīja.

Viņš prognozēja, ka šogad kokrūpniecības nozares uzņēmumu eksporta apmērs kopumā varētu samazināties, kā arī būtiska peļņa nozares uzņēmumiem nebūs - labākajā gadījumā uzņēmumiem būs neliela peļņa.

Klauss minēja, ka nozari īstermiņā un vidējā termiņā ietekmēs iesaldētie nākotnes plāni.

Tāpat viņš piebilda, ka lielākais izaicinājums nozarei tuvākajos mēnešos varētu būt Covid-19 pandēmijas otrais vilnis, kā arī gada nogalē papildus izaicinājumi būs saistībā ar breksitu. "No kokrūpniecības produktu realizācijas aspekta nav milzīgas atšķirības, vai Apvienotā Karaliste no Eiropas Savienības (ES) izstājās ar vai bez vienošanās. Apvienotajā Karalistē būtisku ievedmuitas atšķirību nav. Taču sarežģījumus var radīt, piemēram, atšķirīgi standarti produkcijai," skaidroja Klauss.

Latvijas Kokrūpniecības federācija ir dibināta 2000.gada augustā, apvienojot meža nozares atsevišķas asociācijas, lai kopīgiem spēkiem strādātu pie mežsaimniecības, kokrūpniecības un mēbeļrūpniecības attīstības un konkurētspējas celšanas Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu