Putins un Zelenskis sazvanījušies par jauno pamiera posmu Austrumukrainā (3)

TVNET/Deutsche Welle
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Krievijas autokrāts Vladimirs Putins sazvanījušies dažas stundas pirms stājās spēkā vienošanās par "pilnīgu un vispārēju" uguns pārtraukšanu Donbasā, vēsta raidorganizācija "Deutsche Welle".

Krievijas un Ukrainas līderu telefona saruna notika svētdien, 26.jūlijā.

Saskaņā ar abu valstu preses dienestu sniegtajām ziņām, gan Putins, gan Zelenskis atzinīgi novērtēja panākto vienošanos un apliecināja nepieciešamību īstenot "Normandijas četrinieka" tikšanās laikā 9.decembrī pieņemtos lēmumus.

"Abas puses atzinīgi novērtēja vienošanās panākšanu par pilnīgu un vispārēju uguns pārtraukšanu Donbasā, kas stāsies spēkā 2020.gada 27.jūlijā plkst.00:01 pēc Kijevas laika; Krievijas Federācijas prezidents atbalstīja šo vienošanos," ziņo Zelenska preses birojs.

Zelenskis un Putins arī vienojās  par nepieciešamību steidzami ieviest papildus pasākumus pamiera nodrošināšanai Donbasā. Tika apspriesta teritorijas atmīnēšana, spēku un aprīkojuma atvilkšana, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Speciālā novērošanas misija Ukrainā (SMMU), kā arī Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas pieeja ieslodzītajiem.

Zelenskis īpaši uzsvēra nepieciešamību atbrīvot ieslodzīto Krimas tatāru Tataru Ruslanu Suleimanovu saistībā ar viņa trīsgadīgā dēla traģisko nāvi.

"Iesaistītās puses arī apsprieda likumu par speciālu procedūru saistībā ar vietējo pašpārvaldi noteiktās Doņeckas un Luhanskas vietās, ko izskata trīspusējās kontaktgrupas politiskā grupa, kā arī decentralizācijas likumu, kas paredz izmaiņas Ukrainas konstitūcijā," teikts Zelenska biroja paziņojumā, norāda UNIAN.

Trīspusējās kontaktgrupas sastāvā ir Krievijas, Ukrainas un un EDSO pārstāvji.

Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos Ukrainas austrumos.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet apmēram trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Pēc 2015.gadā noslēgtā pamiera lielākās kaujas norima, taču vardarbības uzliesmojumi turpinās.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu