Neraugoties uz pandēmiju un cenu kariem, "Neste" negaidīti kļuvusi par uzvarētāju naftas tirgū (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Degvielas ražotāja "Neste" degvielas rūpnīca Porvo, Somijā
Degvielas ražotāja "Neste" degvielas rūpnīca Porvo, Somijā Foto: Māris Kūrēns/TVNET

Laikā, kad koronavīrusa krīze un naftas cenu karš ir spēcīgi ietekmējis lielāko daļu naftas uzņēmumu, pasaulē, precīzāk sakot, šeit pat Ziemeļeiropā, ir vērojams izņēmums. Somijas biodegvielas un naftas pārstrādes rūpnīca “Neste” piedzīvojusi negaidītu akciju vērtības kāpumu, vēsta “Postimees”.

Tiek norādīts, ka pagājušajā ceturtdienā “Neste” akciju vērtība Helsinku fondu biržā negaidīti palielinājusies par 11,4%, sasniedzot jaunu rekordu – 41,42 eiro par akciju. Šāds lēciens noticis,, pat neraugoties uz to, ka kompānija paziņoja par savas lielākās investīcijas – Singapūras naftas pārstrādes rūpnīcas pabeigšanas atlikšanu uz nenoteiktu laiku.

“Lēmumu atlikt rūpnīcas atklāšanas termiņu no 2022. gada vidus līdz 2023. gada pirmajam ceturksnim nav ietekmējuši pašreizējie apstākļi, respektīvi – iespējamais otrais Covid-19 saslimstības vilnis,” teikts “Neste” ziņojumā biržai.

Aizkavēšanās kompānijai izmaksās ap 100 miljoniem eiro, tādējādi palielinot rūpnīcas kopējās izmaksas līdz 1,5 miljardiem eiro. Tajā pašā laikā jaunā rūpnīca nākotnē palīdzēs kompānijai palielināt atjaunojamās enerģijas ražošanas apjomus no pašreizējām 3,2 miljoniem tonnu līdz 4,5 miljoniem tonnu.

Tiek norādīts, ka “Neste” ražo atjaunojamo degvielu no dažādiem organiskiem savienojumiem, tādiem kā pārstrādāta augu eļļa, dzīvnieku atliekām un zivju taukiem, kā arī dažādiem pārpalikumiem no pārtikas rūpniecības sektora.

Savukārt plānotā naftas pārstrādes rūpnīcas rekonstrukcija Somijas pilsētā Porvo tiks pārcelta uz nākamo gadu.

“Tas ir bijis ļoti spēcīgs ceturksnis tieši atjaunojamajiem produktiem,” aģentūrai “Reuters” sacīja “Neste” ģenerāldirektors Pēters Vanakers. Viņš norāda, ka “atjaunojamā degviela ir ļoti ilgtspējīga, un tās pārdošanas apjomi ir uzstādījuši jaunus rekordus”.

Tiesa gan, arī uz kompāniju “Neste” iespaidu ir atstājis rekordlielais pieprasījuma kritums, ko izraisīja koronavīrusa pandēmija. Koncerna pārdošanas rādītāji otrajā ceturksnī ir kritušies par 37% - no 4,06 miljardiem eiro gadu iepriekš līdz 2,57 miljardiem eiro šogad.

Lielākā daļa apgrozījuma krituma notika tādēļ, ka dramatiski kritās jēlnaftas cenas, kādēļ uzņēmuma apgrozījums kritās par 1,1 miljardu eiro. Savukārt pieprasījuma kritums izraisīja pārdošanas apjomu krišanos par vismaz 400 miljoniem eiro.

“Neste” gan prognozē, ka neraugoties uz pandēmiju, pieprasījums pēc biodegvielas trešajā ceturksnī saglabāsies stabilā līmenī. Tiesa gan, saglabājas problēma ar pārtikas rūpniecības un citu noderīgo atkritumu pieejamību. Otrajā ceturksnī kļuva nedaudz vieglā iegūt pārtikā izmantotās eļļas pārpalikumus, taču – pirmspandēmijas līmeni tas nesasniedz.

Neraugoties uz nenoteiktību un nestabilitāti naftas tirgū, “Neste” arī turpmāk plāno koncentrēties uz savu stratēģisko plānu īstenošanu.

Ņemot vērā potenciālos ieguvumus, “Neste” arī šogad plāno investēt vairāk nekā 850 miljonus eiro. Tas gan ir par 100 miljoniem eiro mazāk nekā gadu iepriekš. Uzņēmuma nākotnes plāni par tālāku darbības paplašināšanos ir izstrādes un analīzes stadijā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu