Igaunija varētu ierobežot Ķīnas tehnoloģiju izmantošanu 5G tīklu veidošanā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Huawei" izkārtne. Ilustratīvs foto.
"Huawei" izkārtne. Ilustratīvs foto. Foto: ALEX PLAVEVSKI / EPA

 Igaunijas Ekonomikas un sakaru ministrija izstrādā lēmumu, kas ļautu ierobežot to vai citu uzņēmumu tehnoloģiju izmantošanu telekomunikāciju tīklos, un tas būtībā var nozīmēt, ka Ķīnas kompānijas "Huawei" tehnoloģijas nedrīkstēs izmantot 5G tīklu veidošanā Igaunijā, vēsta sabiedriskās raidorganizācijas ERR ziņu portāls.

Šādi ierobežojumi nepieciešami, lai varētu turpināties konkurss par nākamās paaudzes mobilo sakaru tīkla frekvenču sadali.

Kā uzsvēris atbildīgais par Igaunijas valsts kiberdrošības politiku Rauls Riks, Ķīnas tehnoloģijas pieder pie paaugstināta riska kategorijas. Ņemot vērā, ka valsts ne vienmēr spēj kontrolēt tehnoloģiju, tai jāpieņem fundamentāls lēmums attiecībā uz to, vai tā uzticas tam vai citam ražotājam, viņš norādījis.

"Ja kompānijas akcijas tiek kotētas biržā, ja tās pārvaldība ir caurskatāma, ja tā atrodas Eiropas Savienībā, ar to vienmēr var sazināties, vienmēr var ātri un viegli atrisināt problēmas, tad ar šādu ražotāju saistītie riski ir krietni zemāki. Taču, ja kompānija atrodas ārpus ES, nav pārstāvēta biržā un tās vadība nav caurskatāma, riski ir augstāki. Visiem šiem kritērijiem ir sava nozīme," skaidrojis Riks.

Attiecīgs valdības lēmums varētu tikt pieņemts septembrī. Ja tā notiks, tas ietekmēs arī esošās tehnoloģijas un telekomunikāciju kompānijām var nākties nomainīt daļu esošo iekārtu. Pēc Rika teiktā, tam tiktu atvēlēts zināms pārejas laiks.

Jau ziņots, ka maijā Igaunijas Rīgikogu jaunā redakcijā pieņēma Elektronisko sakaru likumu, kura mērķis ir garantēt, lai telekomunikāciju tīklos nākotnē tiek izmantotas drošas tehnoloģijas no drošiem partneriem. Likuma preambulā bija norādīts, ka 5G tīklu veidošanā nedrīkst piedalīties nedemokrātiskas valstis, kurām ir vara pār to jurisdikcijā esošajiem uzņēmumiem, kā arī uzsvērts, ka lēmumiem informācijas tehnoloģiju jomā jābūt tādiem, lai uz tiem varētu paļauties arī Igaunijas sabiedrotie Ziemeļatlantijas līguma organizācijā.

Rīgikogu deputātu vidū šis dokuments iedēvēts par ""Huawei" likumu", lai gan tā tekstā nav pieminēts vārdā neviens konkrēts uzņēmums.

Valsts aizsardzības komisijas rosinātie likuma grozījumi paredz valdībai tiesības pieprasīt, lai telekomunikāciju pakalpojumu uzņēmumi sniedz informāciju par izmantotajām iekārtām un programmatūru un pieprasa atļauju noteiktu iekārtu un programmu izmantošanai nolūkā maksimāli samazināt kiberuzbrukumu un politisku manipulāciju iespējamību. Tādējādi paredzēts gādāt, lai sakaru tīklu veidošanā un pakalpojumu sniegšanā tiek izmantotas vienīgi aizsargātas tehnoloģijas no drošiem partneriem. Uzraudzības tiesības likums paredz arī izlūkdienestiem.

Likumprojekts jau pirms pieņemšanas izpelnījās kritiku no "Huawei", kas piedāvā Eiropas valstīm izmantot savas iekārtas 5G tīklam un baidās, ka šādi noteikumi to varētu izspiest no tirgus.

Pret "Huawei" iekārtu izmantošanu kategoriski iebilst ASV, tikmēr Eiropas valstu vidū šai jautājumā vienprātības nav.

Rudenī Igaunija un ASV parakstīja memorandu par 5G tīkla drošību, kas lielā mērā paredz atteikties no "Huawei" ražojumu izmantošanas jaunākās paaudzes mobilo tīklu izveidē Igaunijā.

Uz iespējamajiem drošības un tehnoloģiskās atkarības riskiem, ko var radīt sadarbība ar "Huawei", savā ikgadējā ziņojumā februārī norādīja arī Igaunijas Ārējās izlūkošanas dienests.

"Huawei" pārstāvji Igaunijā nolīguši sabiedrisko attiecību kompāniju "Powerhouse", kurā strādā vairāki bijušie valdības ministri, lai skaidrotu Igaunijas valsts iestādēm savu nostāju, tomēr minētais Elektronisko sakaru likums parlamentā tika pieņemts ar pārliecinošu balsu vairākumu - 83 balsīm pret četrām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu